Kako Napraviti Domaći Sirup od Crnog Luka za Iskašljavanje

Crni luk, osim što je ključan sastojak u kuhinji, također je izuzetno ljekovit, a posebno je koristan za liječenje suhog kašlja i jačanje imuniteta. Posebno je koristan tokom jesenskih mjeseci kada je imunitet oslabljen, a rizik od prehlade i gripe povećan. Evo kako možete napraviti ovaj tradicionalni sirup za iskašljavanje.

Sastojci za Sirup od Crnog Luka

  • 500 grama crnog luka
  • 700 grama šećera
  • 40-50 grama meda
  • 1 litar vode

Postupak Pripreme

  1. Priprema Luka: Crni luk oljuštite i nasjeckajte na manje komade.
  2. Kuhanje Sirupa: U velikoj šerpi pomiješajte luk, šećer, med i vodu. Promiješajte sastojke, poklopite i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata.
  3. Procesiranje: Nakon kuhanja, uklonite komade luka i ostavite sirup da se ohladi.
  4. Dodavanje Meda: Kada se sirup ohladi, dodajte preostali med i dobro promiješajte.
  5. Čuvanje Sirupa: Pripremljeni sirup prelijte u čiste staklene tegle. Manju količinu sirupa možete čuvati na sobnoj temperaturi do jednog dana, dok veće količine treba čuvati u frižideru gdje će zadržati ljekovita svojstva do 5 dana.

Upotreba Sirupa

Preporučuje se uzimanje jedne kašike sirupa četiri puta dnevno nakon obroka. Ovaj sirup je efikasan u smirivanju suhog kašlja i jačanju imunološkog sustava, posebno tijekom sezone prehlada i gripe.

Važna Napomena

Prije početka bilo kakvog kućnog liječenja, posebno ako kašalj traje više dana, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Domaći sirup od crnog luka je tradicionalni narodni lijek, ali ne zamjenjuje profesionalni medicinski savjet ili terapiju.

Oglasi - Advertisement