Crni kim, poznat i kao kumin, stoljećima je cijenjen u narodnoj medicini, posebno kada je riječ o liječenju respiratornih tegoba. Ova biljka, osim što je cijenjena kao začin, ima dugu povijest upotrebe u medicinske svrhe. Egipćani su bili prvi koji su prepoznali moć crnog kima i od njegovih semenki proizvodili ljekovito ulje.

Crni kim smatra se biljkom koja može liječiti mnoge bolesti, izuzevši smrt, kako su vjerovali istočnjački narodi. Sadrži eterična ulja, masne kiseline i vitamin C, a znanstvena istraživanja pokazala su da ima potencijal u ublažavanju ili uništavanju čak 600 različitih bolesti i zdravstvenih stanja. Crni kim možete koristiti u obliku ulja, pripremiti kao čaj ili dodati u salate i jela.

Ljekovita svojstva crnog kima

Kumin je poznat po svojim analgetskim, antibakterijskim, protuupalnim i antivirusnim svojstvima. Pomaže u oporavku jetre, uklanjanju toksina, poboljšanju funkcije bubrega, regulaciji krvnog pritiska i kontroli kolesterola. Osim toga, poboljšava apetit, olakšava probavu i ublažava grčeve u želucu.

Efekti na dijabetes i rak

Pokazalo se da crni kim ima pozitivan učinak na dijabetes, snižavajući razinu šećera u krvi. Također, koristan je kod pacijenata s rakom, posebno zbog svog antioksidativnog djelovanja na imunološki sustav. Osobito je koristan osobama koje prolaze kroz hemoterapiju, jer ubrzava oporavak i pojačava učinak liječenja.

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja

Za pripremu čaja, pomiješajte veliku kašiku crnog kima, malu kašiku kamilice i pola male kašike anisa u šolji tople vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko puta dnevno za ublažavanje simptoma.

Sirup za astmu

Za pripremu sirupa, pomiješajte malu kašiku sjeckanog crnog kima, dva zgnječena češnja bijelog luka i dvije kašike meda. Uzimajte malu kašiku ovog sirupa svako jutro na prazan želudac tijekom tri tjedna.

Oglasi - Advertisement