Magnezij je ključan mineral koji igra vitalnu ulogu u mnogim procesima u tijelu. Evo nekoliko važnih činjenica koje trebate znati prije nego što razmotrite kupnju dodataka magnezija:

Dnevne Potrebe za Magnezijumom:
Tijelo prirodno sadrži magnezij u kostima, mišićima i ćelijama. Preporučena dnevna doza je između 310 i 420 miligrama.

Zašto Koristiti Suplemente?
Dr. Carolin Dean, nutricionistkinja i autorica knjige “Magnesium Miracle”, objašnjava da magnezij aktivira enzime bitne za probavu i apsorpciju nutrijenata. Dodaci su korisni za osiguranje adekvatnog unosa magnezija, posebno kod osoba s povećanim rizikom od nedostatka, kao što su oni s probavnim problemima, dijabetesom ili visokim unosom alkohola.

Koji Dodatak Odabrati?
Tražite suplemente koji se lako apsorbiraju i topljivi su u vodi. Dr. Dean preporučuje magnezijum citrat u prahu kao pristupačnu i učinkovitu opciju.

Kako Uzimati Magnezijum?
Najbolje je uzimati magnezij s hranom za optimalnu apsorpciju i smanjenje rizika od nuspojava kao što su bolovi u stomaku. Nutricionistica Stephanie Schiff sugerira uzimanje magnezija noću za relaksaciju mišića i poticanje sna.

Rizici Predoziranja:
Iako je predoziranje magnezijem rijetko, simptomi uključuju proljev i bolove u trbuhu. Prekomjerno uzimanje preko 5000 mg dnevno može biti toksično. Osobe s srčanim ili bubrežnim problemima trebaju se savjetovati s liječnikom.

Interakcije s Drugim Lijekovima:
Magnezij može ometati apsorpciju drugih minerala i lijekova, uključujući kalcij, cink, razrjeđivače krvi, lijekove za dijabetes i diuretike. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije upotrebe.

Uz ove smjernice, možete donijeti informiranu odluku o upotrebi dodataka magnezija, optimizirajući njegove zdravstvene prednosti uz minimalne rizike.

Oglasi - Advertisement