U jutarnjem segmentu na Prvoj TV, istaknuta liječnica dr. Svetlana Stanišić podijelila je važne savjete o kontroli holesterola, temi koja je od velikog interesa za mnoge građane Srbije.

Dr. Stanišić počela je s preporukom da se izbjegavaju određene namirnice koje bodybuilderi često koriste, kao što su omleti od samih bjelanjaka. Naglasila je da, iako su žumanjci kritizirani zbog visokog sadržaja holesterola, oni zapravo sadrže korisne nutrijente. Istaknula je da meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi predstavljaju namirnice visoke biološke vrijednosti, koje su korisne, ali ne i esencijalne za život.

Kako bi se kontrolirao kolesterol, dr. Stanišić je predstavila četiri efikasne strategije:

  1. Povećanje Unosa Biljnih Vlakana: Predlaže konzumiranje zobenih pahuljica, posebno onih koje se kupe i pripremaju s mlijekom. Zob sadrži beta-glukan, koji je koristan za smanjenje apsorpcije kolesterola.
  2. Unos Graha, Sjemenki, i Orašastih Plodova: Lješnjaci, orasi i bademi bogati su fitosterolima, koji pomažu u smanjenju apsorpcije kolesterola.
  3. Izbjegavanje Margarina i Hidrogeniranih Ulja: Umjesto toga, preporučuje se upotreba maslaca, budući da margarini i hidrogenirana ulja znatno povećavaju kolesterol.
  4. Uvođenje Namirnica i Suplemenata Korisnih za Kolesterol: Češnjak, maslinovo ulje i plava riba su neke od preporučenih namirnica. Međutim, upozorava na umjerenost u korištenju suplemenata fitosterola.

Dr. Stanišić također je istaknula važnost izbora efektivnih suplemenata češnjaka, upozoravajući na one koji tvrde da ne uzrokuju loš zadah, ali nisu učinkoviti.

S ovim korisnim savjetima, dr. Stanišić je pružila važne smjernice za kontrolu holesterola kroz prehranu, što je od vitalnog značaja za veliki dio stanovništva Srbije.

Oglasi - Advertisement