Poznati liječnik s Channela 4, dr. Michael Mosley, nedavno je podijelio uvid u iznenađujuće prednosti konzumacije cikle, posebno kada je riječ o regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju moždanih funkcija.

Cikla je poznata po svom bogatstvu nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušičnu kiselinu. Ovaj proces ima ključnu ulogu u poboljšanju protoka krvi, što može znatno smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara. Dr. Mosley objašnjava da nitrate iz cikle naše tijelo, uz pomoć bakterija u slini, pretvara u dušikov oksid. To dovodi do širenja krvnih žila, omogućavajući veći protok krvi do ekstremiteta.

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija soka od cikle može imati značajan utjecaj na krvni tlak. Studije su otkrile da je svakodnevno žvakanje cikle tijekom nekoliko tjedana dovelo do pada u prosječnom krvnom tlaku, što može imati dugoročno pozitivan utjecaj na zdravlje srca i smanjenje rizika od moždanog udara.

Osim toga, cikla je korisna i za zdravlje mozga. Dr. Mosley ističe da konzumacija soka od cikle povećava dotok krvi u ključne dijelove mozga. Jedna studija je pokazala da kombinacija soka od cikle s redovitom tjelesnom aktivnošću povećava povezanost u dijelovima mozga odgovornima za kontrolu pokreta, dovodeći do aktivnijih motoričkih moždanih mreža sličnih onima kod mlađih osoba. Također, istraživanje sugerira da redovita konzumacija cikle može pomoći mozgu da ostane mlad i funkcionalan.

Sve u svemu, cikla se pokazuje kao jednostavan, ali moćan način za unapređenje zdravlja srca i mozga, čineći ovu superhranu nezaobilaznom u svakodnevnoj prehrani.

Oglasi - Advertisement