Događaji oko zagrebačkog Dinama i bivšeg broja jedan u klubu Zdravka Mamića se nastavljaju – s nevjerovatnim preokretom u drugom ogledu braće Mamić i njihovih pratilaca. Hrvatski klub je podnio imovinskopravni zahtjev, što znači da će potraživati ​​sredstva koja su nestala iz klupske kase u vrijeme dok su pod kontrolom Zdravka i Zorana Mamića. Pojednostavljeno rečeno, Dinamo će od Zdravka Mamića i ostalih optuženih tražiti da vrate klubu 21 milion eura!

Prema pisanju hrvatskih medija, Dinamo nudi tražena sredstva Zdravku Mamiću, Zoranu Mamiću, Mariju Mamiću (Zdravkov sin), Damiru Vrbanoviću, Sandru Lo Stepančiću i Igoru Crotu. Fudbalski menadžer Niki Artur Vuksan jedini je od sedmorice optuženih koji nije dužan da vrati novac u klupsku kasu.

Pojedini hrvatski mediji, poput portala “Index.hr”, također imaju detalje o potraživanim sredstvima. Lista “dužnika” je sljedeća:

Zdravko Mamić – 7.311.316 €
Zoran Mamić – 251.477 €
Mario Mamić – 11.437.082 €
Damir Vrbanović – 181.684 €
Sandro Stepančić – 1.831.436 €
Igor Crota – 97.795 €
Ako nakon drugog suđenja braća Mamić i njihovi saradnici budu proglašeni krivima za iznudu u okviru kriminalne grupe, moraće klubu da plate oko 21 milion eura odštete. Međutim, pitanje je kada će braća Mamić zapravo odgovarati pred hrvatskim sudom, budući da su već dugi niz godina u Bosni i Hercegovini, a BiH ih ne želi izručiti.

USKOK je podigao optužnicu od skoro 700 stranica protiv Zdravka Mamića, nekadašnjeg vrhunskog čovjeka zagrebačkog Dinama! Navodi se da je Zdravko od 2004. do 2015. godine organizirao optužene u bandu koja je fiktivnim ugovorima pribavljala novac za Dinamo i strane kompanije. Novac je kasnije iskorišćen za lične potrebe optuženog, rekli su tužioci.

Oglasi - Advertisement