Heljda se ističe kao jedna od najzdravijih namirnica koja može pomoći u gubitku težine – čak do 10 kilograma na zdrav i prirodan način. U svijetu obilja različitih dijeta, teško je izabrati onu koja je zdrava i efikasna. Međutim, heljda se izdvaja kao odličan izbor za one koji žele izgubiti kilograme.

Redovna konzumacija heljdine kaše, poznate kao izuzetno zdravog obroka, može donijeti impresivne rezultate. Ne samo da pomaže u mršavljenju, heljda ima i terapeutska svojstva za mnoge zdravstvene probleme. Zbog svoje sposobnosti poboljšanja memorije, često se naziva idealnom hranom za mozak.

Čaj od heljdinog cvijeta koristi se za tretiranje problema s dišnim sistemom i plućima (kašalj, sluz, katar), dok mješavina listova i cvijetova heljde može biti korisna u liječenju ateroskleroze.

Za mršavljenje, heljda je posebno korisna. Dijeta bazirana na heljdi, koja traje dva tjedna, može rezultirati gubitkom od 7 do 10 kilograma. Osim toga, pomaže u detoksikaciji tijela i pruža odmor probavnom sistemu.

Princip heljdine dijete

Večer prije, prelijte heljdino zrno kipućom vodom, ocijedite i ponovno prelijte kipućom vodom (1 čaša heljde na 2 čaše vode). Količinu prilagodite svojim potrebama. Pokrijte i ostavite preko noći (bez kuhanja). Ujutro je heljda spremna za konzumaciju.

Heljdu možete jesti u neograničenim količinama, bez dodatka začina, umaka i soli (osim soja sosa). Tokom dana preporučuje se konzumacija 1l kefira (do 1,6% masti) i najmanje 1,5 litara vode. Dopušteno je i pijenje zelenog čaja.

Kava je dozvoljena, ali ne više od dvije šalice dnevno i bez šećera. Posljednji obrok trebalo bi obaviti 4 sata prije spavanja. Kao i kod svake dijete, preporučuje se uzimanje multivitamina.

Tijekom dana možete jesti voće i povrće (jabuke, naranče, kupus, zeleno povrće, suhe šljive, žlicu meda). Dopušteno je konzumiranje kuhanog zelenog povrća poput špinata, brokule, kelja i graška, ali bez dodatka soli i začina.

Važno je napomenuti da dijeta na heljdi nije gladovanje i ne bi trebali osjećati glad.

Nakon završetka dijete, pričekajte 3-4 dana prije nego što se izmjerite. Tijelo nastavlja proces čišćenja i nakon završetka dijete, pa će rezultati biti precizniji nakon nekoliko dana.

Oglasi - Advertisement