DA LI TREBA OSTATI U BRAKU NAKON PREVARE? KADA JE POMIRENJE MOGUĆE, A KADA NEMOGUĆE? OVAJ TEKST MORATE DA PROČITATE

0
1717

Nakon afere, parovi koji žele nastaviti zajednički život trebaju preispitati i prilagoditi pravila svog braka. Iskrenost i naučene lekcije mogu biti temelj za novi početak i prosperitetan zajednički život.

Suočavanje s nevjerom u braku jedan je od najtežih izazova, gdje jedan partner često živi u neznanju o promjenama u ponašanju drugog. Proces suočavanja s nevjerom uključuje ljutnju, šok, nevjeru, a zatim i dugotrajnije emocije poput krivnje, tuge, srama i depresije. Sigurnost i toplina braka naglo se pretvaraju u nesigurnost i sumnju, a svijet se čini kao da se raspada.

Nevjera ne znači nužno kraj veze, ali može označiti kraj braka kakav su partneri nekad poznavali. Ključno pitanje nakon afere je kako nastaviti brak i kakav će taj novi zajednički život biti. Odgovor zavisi od odluke oba partnera i načina na koji se suočavaju s prevarom.

Dok neki brakovi završavaju razvodom zbog nevjere, drugi opstaju i rastu. Impulzivne prevare poput avantura ili jednonoćnih veza često su rezultat trenutnog iskušenja i mogu biti lakše oproštene. Međutim, kada je riječ o dugotrajnim paralelnim vezama koje uključuju dublje emocije prema trećoj osobi, te prevare su teže oprostiti zbog organizacije, planiranja i kontinuiranog laganja.

U slučajevima dugotrajnih afera, partneri se suočavaju s dva puta: odluka da li nastaviti brak nakon afere ili izgraditi novi život nakon razvoda. Ni jedna odluka nije laka, ali ključ za odluku leži u iskrenosti, međusobnom poštovanju i spremnosti na praštanje.

Kako god parovi odlučili, važno je imati na umu da je obnova povjerenja proces koji zahtijeva vrijeme, strpljenje i posvećenost oba partnera.

Oglasi - Advertisement