Iako se suplementi ne kvare kao meso ili mleko, oni postaju manje efikasni što duže sede. Studija iz 2017. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su multivitamini zadržali svoju efikasnost otprilike dvije godine nakon proizvodnje. Ali postoje li nuspojave ako uzmete multivitaminski dodatak nakon isteka roka trajanja?

Ako imate bilo kakvih pitanja o uzimanju suplemenata, uvijek možete pitati svog liječnika ili zdravstvenog radnika za daljnji savjet – u stvari, preporučuje se da pitate prije nego počnete s novim suplementom.

– Rok trajanja multivitaminskih suplemenata varira, ali može proći oko dvije do tri godine da neotvoreni multivitaminski proizvodi isteknu. Nakon otvaranja, najbolje je iskoristiti u roku od šest mjeseci. Uvijek provjerite rok trajanja na pakovanju, kaže registrirana dijetetičarka i certificirana trenerica za ishranu Kathryn Gervacio.

Suplementi ne idu loše, samo smanjuju njihovu efikasnost

Zbog toga se multivitamini ne pokvare, samo slabe, pa je rizik od ozbiljne štete mali, ali se iz ovih razloga ne preporučuje nastavak uzimanja nakon isteka roka trajanja.

– Ne preporučuje se uzimanje multivitamina kojima je istekao rok trajanja jer će njihova efikasnost biti smanjena. Stoga možda neće pružiti navedene zdravstvene prednosti. Što se tiče sigurnosti, ne kvare se kao hrana, tako da obično ne nanose štetu, rekao je Gervacio.

Preporučuje se da lijekove kojima je istekao rok trajanja odnesete u svoju lokalnu ljekarnu

Nema neželjenih efekata nakon isteka

“Uopšteno govoreći, nema poznatih nuspojava od uzimanja multivitamina s isteklim rokom trajanja”, rekao je Gervasio, dodajući: “Jedina briga koju imate kada uzimate multivitamine kojima je istekao rok je njihova moć i djelotvornost.”

Kupite suplemente kojima je istekao rok trajanja u ljekarni

Tretirajte ih kao bilo koji lijek kojem je istekao rok trajanja – nemojte ih bacati u wc šolju i ne bacajte ih u smeće. Preporučuje se da lijekove kojima je istekao rok trajanja odnesete u svoju lokalnu ljekarnu.

– Poduzmite potrebne mjere opreza pri rukovanju multivitaminima s isteklim rokom trajanja i vodite računa da ih držite van domašaja djece i kućnih ljubimaca – upozorava Gervacio i dodaje – Izvadite sadržaj iz ambalaže. Najbolje je ukloniti lične podatke iz pakovanja radi zaštite identiteta.

Držite multivitamine i suplemente van kupatila i kuhinje

– Najbolji način za čuvanje multivitamina je da ih čuvate na hladnom i suvom mestu dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti. Čuvajte ih u originalnom pakovanju. Izbjegavajte ih čuvati u područjima s visokom vlažnošću, kao što su kupaonice i kuhinje, savjetuje Gervacio.

Oglasi - Advertisement