Ukoliko vas muče ukočenost i bol u zglobovima, konzumiranje biljnog čaja može vam pružiti olakšanje. Dr. Mahsa Tehrani, reumatolog iz Virginije, SAD, savetuje pacijentima sa artritisom da svakodnevno piju čajeve kao što su đumbir, šipak i zeleni čaj.

Ovi čajevi su bogati polifenolima kao što su katehini, galati i apigenin, koji inhibiraju upalne citokine, smanjujući time otok i bol.

Važno je: Uz čajeve, preporučuje se i pravilna ishrana bogata svežim voćem i povrćem. Treba izbegavati šećer, pasterizovano mleko i prerađenu hranu, jer mogu doprineti slabljenju zglobova i stvaranju upala u telu. Ako uzimate lekove, obavezno se konsultujte sa lekarom pre konzumiranja ovih čajeva zbog mogućih interakcija.

Tri preporučena antireumatska čaja

 1. Đumbir čaj
  • Đumbir je poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima. Studija iz 2016. godine u Italiji pokazala je da đumbir može značajno smanjiti simptome reumatoidnog artritisa.
  • Priprema: Narendajte svež đumbir, prelijte ga sa 2 dl ključale vode, pokrijte i ostavite 10 minuta. Možete dodati malo meda za dodatnu zdravstvenu korist.
 2. Čaj od šipka
  • Bogat vitaminom C i antioksidansima, šipak smanjuje bol uzrokovanu upalama i jača imunološki sistem. Studija iz 2012. godine u Australiji potvrđuje njegovo protuupalno dejstvo.
  • Priprema: Kašiku osušenih ili svežih šipaka prelijte sa 3,5 dl vode, ostavite 3-5 minuta. Dodajte cimet i med po ukusu.
 3. Zeleni čaj
  • Sadrži antioksidans EGCG, efikasan u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Studija iz 2016. godine potvrđuje njegove koristi.
  • Priprema: Prelijte vrećicu čaja sa 2 dl ključale vode, ostavite 3-5 minuta. Dodajte krišku limuna po želji.

Dodatni saveti

Konzumirajte čaj u malim gutljajima, uživajte u mirnom trenutku i osetite kako protuupalni sastojci deluju na vaše telo.

Oglasi - Advertisement