Kožni Problemi i Čuvarkuća: Prirodno Rešenje

Kožne tegobe mogu izazvati neugodnosti, neprijatnosti i strepnje. Ali, postoji prirodno rešenje u obliku lekovitog melema napravljenog od čuvarkuće, biljke poznate po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima.

Lekovita Moć Čuvarkuće

Čuvarkuća, poznata i kao biljka boga Peruna, ima mnogobrojna lekovita svojstva, posebno kada je reč o kožnim problemima. Ova moćna biljka služi i kao čistač organizma, eliminišući bakterije i parazite.

Tradicionalna Verovanja i Savremena Upotreba

Momčilo Antonijević, narodni travar, tokom gostovanja na RTS-u, objašnjava da je čuvarkuća biljka boga Peruna, gromovnika. Postoji narodno verovanje da, ukoliko se čuvarkuća stavi na krov kuće, grom neće udariti jer je čuvarkuća u srodstvu sa gromovnikom.

Često se poređuje sa alojom, iako su to dve različite biljke. Aloja potiče iz Afrike i pripada porodici ljiljana, dok je čuvarkuća svojstvena našim podnebljima.

Primena Čuvarkuće u Lečenju Kožnih Problema

Ukoliko patite od upalnih akni, hiperpigmentacije, staračkih ili trudničkih fleka, čireva ili bradavica, mast od čuvarkuće može biti efikasno rešenje.

Sastojci:
  • 300 grama sveže čuvarkuće
  • 150 grama domaće masti
Priprema:
  1. Mast operite u devet voda kako bi se uklonila so, po starom narodnom receptu.
  2. Pomešajte pročišćenu mast sa mlevenom čuvarkućom.
  3. Smesu kuvajte na laganoj temperaturi do ključanja, zatim sklonite sa vatre.
  4. Prespite smesu u staklenu teglu ili staru kutiju od kreme i ostavite da odstoji najmanje 24 sata na suvom i tamnom mestu pre prve upotrebe.
Upotreba:
  1. Problematično mesto očistite mlakom vodom i sapunom.
  2. Nanesite mast u tankom sloju.
  3. Postupak ponavljajte dva puta dnevno, tokom mesec dana za postizanje rezultata.

Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šećer, gumu, mineralne sastojke i tragove alkaloida. Koristi se i kao homeopatski preparat protiv upale grla.

Oglasi - Advertisement