Hernija diska je medicinsko stanje koje pogađa veliki broj ljudi i predstavlja izazov kako u dijagnozi, tako i u liječenju. Ovo stanje nastaje kada dio intervertebralnog diska izlazi iz svog normalnog položaja, uzrokujući pritisak i potencijalno oštećenje korijena živaca ili leđne moždine. Često pogrešno povezano samo s bolovima u leđima, hernija diska može izazvati simptome u različitim dijelovima tijela.

Simptomi Hernije Diska

Simptomi hernije diska uključuju bol, koja se može javiti pri hodu, ležanju, kretanju ili čak pri kašljanju ili kihanju. Osim leđa, bol se može proširiti na bedra, listove i stopala, posebno ako je hernija diska locirana u donjem dijelu leđa. Kod hernije diska u vratnom dijelu, bolovi se mogu osjećati u ramenima i rukama. Pacijenti često doživljavaju trnce, ukočenost i slabost mišića u zahvaćenim područjima.

Kada je Potrebna Operacija?

Prema dr. Bojanu Jelači, neurokirurgu specijaliziranom za endoskopske i minimalno invazivne operacije kralježnice, ne svaka hernija diska zahtijeva kirurški zahvat. Međutim, u nekim slučajevima, poput kada bolovi ne prestaju nakon fizikalne terapije ili se prošire na noge, operacija može biti preporučena. Slabost u mišićima stopala i teškoće u kretanju su posebno zabrinjavajući simptomi koji zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju.

Dijagnoza i Tretman

Za postavljanje dijagnoze koriste se magnetna rezonancija i neurološki pregledi. Iako se mnoge hernije diska mogu liječiti konzervativno, putem fizioterapije i lijekova, u određenim slučajevima potrebna je operacija. Minimalno invazivne metode omogućuju brži oporavak pacijenta i manje su traumatične od tradicionalnih kirurških zahvata.

Prevencija Hernije Diska

Kao što ističe dr. Jelača, ne postoji specifičan recept za prevenciju hernije diska, ali održavanje zdravih životnih navika, poput dobre prehrane i umjerene tjelesne aktivnosti, može značajno doprinijeti zdravlju kralježnice. Važno je također biti svjestan položaja tijela prilikom sjedenja ili spavanja.

Oglasi - Advertisement