Danas je u Tokiju američki državni tajnik Anthony Blinken razgovarao s novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova G7.

Jedna od temeljnih komponenti za postizanje trajnog mira između Izraela i Palestinaca, prema čelniku State Departmenta, je osiguranje da Pojas Gaze neće biti mjesto bilo kakvog prisilnog preseljenja palestinskih stanovnika.

“Blinken je čvrsto izjavio: ‘Ne u ovom trenutku, niti nakon rata’.

Nakon toga nastavio je s ocrtavanjem dodatnih uvjeta za postizanje mira. Ovi zahtjevi uključuju zabranu korištenja Pojasa Gaze kao baze za terorističke aktivnosti ili nasilne napade, te jamstvo da Pojas Gaze neće biti ponovno zauzet nakon završetka sukoba. Nadalje, očekuje se da neće biti pokušaja blokade ili opsade Strip Gaze.

Blinken je naglasio da se moraju ispuniti određeni zahtjevi kako bi se osigurao mir, uključujući jamstvo da granice Pojasa Gaze ostanu nepromijenjene i da Zapadna obala ne služi kao leglo terorističkih aktivnosti.
Kako javlja BBC, čelnik američke diplomacije nedavno je ustvrdio da je za uspostavu trajnog stanja mira bitno da glasovi i težnje palestinskog naroda dobiju središnju ulogu u upravljanju Pojasom Gaze nakon krize. .

Kako bi se napravio sveobuhvatan plan, Blinken je naglasio nužnost da se Pojas Gaze integrira sa Zapadnom obalom, te da obje regije dođu pod upravu Palestinske uprave.

U dvije različite izjave, državni tajnik Sjedinjenih Država istaknuo je nužnost obnove Gaze na način koji je održiv, kao i uspostavu okvira koji bi doveo do mirnog suživota Izraelaca i Palestinaca u dvije odvojene zemlje. Države.

Blinken je izjavio da je sadašnji trenutak pogodno vrijeme za raspravu o onome što dolazi. Naglasio je da ovu raspravu ne treba odgađati za neki kasniji datum, kao što je nakon rata, već treba odmah započeti.

Nakon objave službene izjave diplomata G7 koji su se založili za humanitarnu pauzu u sukobu koji se odvija u Pojasu Gaze, s namjerom da se olakša dostava humanitarne pomoći, evakuacija civila i oslobađanje talaca, održao je govor. Međutim, važno je napomenuti da diplomati nisu zahtijevali prekid vatre između Hamasa i Izraela.

Oglasi - Advertisement