Biolog Marko Divac iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u razgovoru za N1 Srbija, ističe da su zmije najaktivnije tokom proleća, kada izlaze iz hibernacije i migriraju ka staništima u kojima će provesti ostatak godine. Takođe, u proleće i jesen zmije su aktivne tokom celog dana.

Šta uraditi ako nas napadne zmija? Biolog savetuje: “Zmije ljude vide kao predatore i obično su veoma plašljiva stvorenja koja beže od najmanjeg znaka opasnosti. Ako naiđemo na zmiju u prirodi, najbolje je pustiti je da ode svojim putem. Važno je ostati smiren i izbegavati nagle pokrete koji mogu izazvati reakciju zmije.”

“Ne smemo ih hvatati ili ubijati. Neadekvatno hvatanje i rukovanje zmijama može dovesti do povreda i ujeda,” dodaje biolog.

Za kretanje po prirodi, biolog preporučuje mere zaštite od ugriza zmija: “Najvažnije je nositi duboku obuću, izbegavajući papuče i sandale, kao i nošenje odeće s dugim nogavicama – nikako kratke pantalone. Ako se penjemo po stenama, treba detaljno pregledati mesto na koje stavljamo ruke i noge. Zmije se često penju i na drveće, pa je važno obratiti pažnju i prilikom prolaska ispod niskih grana.”

Oglasi - Advertisement