Krvnik zloglasnog slučaja “Zemunac” iznio je zapanjujuću teoriju.

Nakon dva desetljeća provedena iza rešetaka zbog niza ubojstava i umiješanosti u atentat na premijera Zorana Đinđića, ozloglašeni ubojica “zemunskog klana” konačno u knjizi odaje tajne ove mafijaške organizacije.

Beli ili Zver, poznat i kao Sretko Kalinić, u svojoj knjizi iznosi do sada nepoznate podatke o kriminalu devedesetih i prešućivane istine oko Zemunskog klana. Kontroverzne izjave koje daje o ogromnoj moći koju imaju Arkan i Spasojević izazvale su intenzivnu raspravu i izazvale značajne sumnje.

Dušan Spasojević je, tvrdi Kalinić, tijekom kasnih 90-ih napravio zapažen otkup nakita procijenjenog na pet milijuna kuna. Začudo, nabavio ju je za samo 150.000 maraka od skupine lopova, među kojima je i Arkan, bliski suradnik Željka Ražnatovića. Kalinić sugerira da bi, da je Arkan došao do Duće da potakne pobunu, njegov život bio neposredno ugrožen.
Prema Kalinićevim riječima, Željko Ražnatović Arkan je krajem devedesetih gajio strah prema Dušanu Spasojeviću, Miletu Lukoviću Kumu i ozloglašenom “zemunskom klanu”.

U svom prikazu milijunske pljačke draguljarnice, Sretko opisuje kako su Rajkan, Dućin “vojnik”, i njegovi suradnici uspješno izveli operaciju na stranoj lokaciji.

Nakon što su se Rajkan i njegova dva suputnika odvojili od ostatka svoje grupe, po povratku u Beograd nažalost su se susreli s pljačkom, što je rezultiralo gubitkom njihovog dijela dragocjenosti. Kako bi dobili neku odštetu, sav nakit su donijeli Dušanu, koji im ga je pristao zamijeniti. Kalinić navodi da im je Spasojević u zamjenu za pet milijuna vrijedno zlato dao 150.000 maraka.

Arkanov poznanik, koji je zajedno s Rajkanom sudjelovao u pljački zlatarnice, bio je povezan s jednim od Rajkanovih suradnika. To je navelo Dušana da predvidi Arkanov poziv, tražeći dio ukradenog zlata. Da je kojim slučajem Arkan uputio taj poziv, on bi ostao bez odgovora, a on bi se suočio s teškim posljedicama u roku od dvadeset četiri sata. Evidentno je, bez većih poteškoća, utvrditi koja je od dvije osobe predstavljala veću prijetnju. Srećom po Arkana, on se suzdržao od bilo koga u vezi s zlatom.
Prema Sretku, Spasojević je navodno ukradeni nakit dijelio među političarima i njihovim supružnicima.

Kalinić je napisao da je nakon Dušanova ubojstva u ožujku 2003. godine u Derpeti glavatog Simovića moglo ostati oko kilogram nakita. Dušan bi zavukao ruku u torbu punu nakita, vadio koliko god je mogao da dohvati i tako ga raspoređivao.

Poznavanje Legije

Nedugo nakon pljačke zlatare, Spasojević i Mile Luković Kum imali su priliku upoznati Milorada Ulemeka Legiju, navodi autor.

Dočekala ih je Legijina supruga, koja je sa Spasojevićem i Kumom bila u vezi preko bivšeg supruga Nebojše Đorđevića Šuce. Duća i Kum brzo su se obračunali s Legijom. Iako sam Legiju viđao samo izdaleka za vrijeme dok sam bio na ratištu u Bosni, nikad nismo imali osobni susret. Ipak, Dušan i Kum bi me svaki dan posjećivali i detaljno izvještavali o njemu, tako da sam se upoznao sa svim aspektima ‘Ležiona’ ili ‘Leža’, kako su ga zvali. Kalinić se u svojoj knjizi izravno obratio Ulemeku koji trenutno u Zabeli služi kaznu od 40 godina zatvora zbog umiješanosti u atentat na premijera Zorana Đinđića i druge kriminalne radnje.

Velika je vjerojatnost da ćete na kraju ipak završiti u Leži, ako već niste. Nadam se da ćemo imati priliku upoznati se, osim ako se ovaj mutirani korona virus ne pokaže kao tvoja propast. Ipak, korona virus je nemoćan protiv nekoga poput tebe, koji se bez sumnje susreo s raznim virusima i infekcijama tijekom svog boravka u Africi i Legiji stranaca. Stoga vam ovaj korona virus predstavlja samo manju neugodnost.

Kalinić je napravio intrigantan odabir pri odabiru naslovnice za svoju knjigu. Odlučio se poslužiti tjeralicom za Legijom i pripadnicima “zemunskog klana” koja je bila raspisana u ožujku 2003. godine, odmah nakon ubojstva premijera. Na slikama Dušana i Lukovića nalazi se tmuran crni cvijet koji simbolizira njihovu preranu smrt nakon atentata na Đinđića. Osim toga, riječ “Izdajnik” je istaknuto napisana preko slika većine ostalih članova klana.
U siječnju 2000. Arkan je dočekao smrt u beogradskom hotelu “Interkontinental”, dok su “zemunci” navodno po Legijinom nalogu eliminirali niz osoba za koje se sumnjalo da su sudjelovali u atentatu na Ražnatovića.

Sretko Kalinić je u svojim spisima opisao Dušana Krsmanovića, zvanog Mali Dule ili “zemunac,” kao osoba koja je pokazala problematično ponašanje, uključujući sklonost nanošenju zla drugima metodama kao što su mučenje, palež i korištenje praćke.

Jure je, poput Duleta, imao sadističke sklonosti. Sudjelovali su u uvrnutom natjecanju tko je vještiji u nanošenju muka drugima, iako je Jure pokazao inteligenciju, a Dule poremećenost. Jure je jednom prilikom ispričao zgodu u kojoj je ugostio ženine neomiljene poznanike. U uznemirujućem činu, ejakulirao je u malu tavu, dodao šlag i sve zajedno izmiksao. Zatim je ovaj napitak poslužio svojim gostima i supruzi. Takvo odbojno ponašanje je izvan okvira normale. Dulence, Dulence, doista, gospođa će ga sigurno s veseljem dočekati po izlasku iz zatvora.

Oglasi - Advertisement