Arion Kurtaj, 18, mladi haker albanskog porijekla iz Oksforda, proglašen je krivim i osuđen na neodređeno vrijeme u bolnici zbog svoje uloge u nizu sajber napada, uključujući krađu i curenje nekih podataka. Dugo očekivana igra Grand Theft Auto (GTA).

Kurtaj je mladić sa autizmom, glavni je član međunarodne hakerske grupe “Lapsus$” i odgovoran je za napade na poznate tehnološke kompanije kao što su Uber, Nvidia i Rockstar Games, nanijevši im gubitak od skoro 10 miliona američkih dolara. gubitak. Rockstar Games, poznat po tome što je napravio popularnu seriju igara GTA, bila je jedna od žrtava napada.

Prema odluci suda, Kurtaj će ostatak života provesti u bolničkom smještaju u Velikoj Britaniji. Sudija je naglasio da će mu boravak u bolnici biti produžen sve dok se više ne smatra opasnim za javnost. On je istakao da Kurtajev izuzetan tehnički talenat i namera da se bavi sajber kriminalom predstavljaju ogroman rizik za društvo.

Sud je takođe čuo da je Kurtaj u pritvoru bio nasilan i da je protiv njega primio desetine prijava za povrede i materijalnu štetu. Zbog teškog autizma od porote je zatraženo da utvrdi da li je počinio navodna djela i da li je imao kriminalnu namjeru. Procjena mentalnog zdravlja obavljena u sklopu saslušanja za izricanje kazne kaže da je on “nastavio da izražava namjeru da se što prije vrati sajber kriminalu” i da je “veoma motivisan”.

Nakon što je pušten uz kauciju zbog hakovanja Nvidije i druge kompanije, nastavio je sa hakovanjem uprkos tome što mu je oduzet laptop. Kurtaj je potom uspeo da upadne u “Rokstar Games” koristeći hotelski TV i mobilni telefon, ukravši 90 klipova iz dugo očekivanog i neobjavljenog “GTA 6”.

Provalio je u Slack-ov interni sistem za razmjenu poruka i napisao “Ako me Rockstar ne kontaktira na Telegramu u roku od 24 sata, počet ću objavljivati ​​izvorni kod.” Zatim je postavio klip i izvorni kod na forum pod korisničkim imenom “TeaPotUberHacker”.

Oglasi - Advertisement