Na svoj nježan i skroman način, ispovijedala je svoju želju da se doima nepristranom, ali je na kraju doživjela nepredviđen ishod.

Beograđanka Jelena ostala je u nedoumici otkud neljubazan svijet u kojem se našla nakon sukoba s nepoznatom ženom u javnom prijevozu. Unatoč nastojanju da ostane srdačna i lijepo odgojena, Jelena je ostala zatečena neočekivanim negativnim odgovorom.

Jelena, inače Beograđanka, neočekivano se posvađala s drugim putnikom tijekom jutarnje vožnje autobusom. Namjera joj je bila biti nepristrana i uljudna, ali ostala je zatečena kad se situacija pretvorila u svađu oko upražnjenog mjesta. Unatoč svim naporima da ostane ljubazna, ishod nije bio onakav kakav je očekivala.

Sjedeći u autobusu, primjećujem prazno mjesto pokraj sebe. Odjednom, žena, koja izgleda nešto starija od mene, energično se ukrcava i staje blizu mog sjedala.

Pitam: “Biste li radije sjeli?

Dok se približava, pomičem noge kako bih mu omogućila da prođe. Uvjeravam vas, nisam lud!

“Vjeruješ li da bi bilo prikladno da prođem pokraj tebe, iako me ima toliko da ne trebam ni nogama, i sjednem na mjesto gdje sunce sja? Čini se da ti je teško stajati gore i premjestite svoju stražnjicu.

“Da ste me obavijestili, gospođo, postupio bih u skladu s tim. Jelo, imperativ je da se ponašate čestito kako biste mogli požnjeti dobrobiti dobre karme. Što se tiče mojeg fizičkog položaja, ovaj sam put ostao nepomičan. Molim vas Slobodno sjedite ili stojite kako hoćete. Ne mogu to više izdržati. Kako je nastao ovaj neučtivi svijet koji nas okružuje?, razmišljala je Jelena na kraju svoje objave.
Njihovi nas postupci tjeraju da postojimo bez duše.

Jelenino iskustvo potaknulo je i druge da podijele vlastite susrete u javnom prijevozu. Osim toga, njezino iskustvo izazvalo je komentare drugih u vezi s incidentom.

“Među primjedbama ostavljenim ispod njezine objave bile su fraze poput “Oni inzistiraju da ostanemo odvojeni i bezosjećajni, majko draga”, i “Čini se da pojedinci u našem društvu žude za interakcijom i brzo se napadaju. Čak se i ljubaznost u današnjem svijetu doživljava kao prijetnja”.

Jelena je primala dopise od pojedinaca koji su imali različito stajalište o trenutnoj situaciji. Prema tim pojedincima, pravilan protokol nalaže da se osoba koja sjedi treba premjestiti na sjedalo do prozora ako netko zatraži da sjedne pored nje. S obzirom na ovo pravilo, te osobe nisu vidjele nikakav problem u ponašanju dotične žene.

Oglasi - Advertisement