Oglasi - Advertisement

Sok od nara poznat je po svojim izuzetnim zdravstvenim beneficijama, zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidanata. Ovi antioksidansi su ključni u normalizaciji nivoa šećera u krvi i snižavanju krvnog pritiska.

Bogatstvo Nutrijenata u Naru: Nar je odličan izvor vitamina C, pantotenske kiseline (vitamin B5), kalijuma i polifenola. Sadrži i fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar i mangan. U narodnoj medicini, koristi se za tretiranje različitih stanja kao što su proljev, krvarenje desni, hemoroidi, akne i katarakta.

Oglasi - Advertisement

Prednosti soka od Nara: Sok od nara je posebno cenjen zbog svojih flavonoida i antocijanina, koji efikasno smanjuju šećer u krvi, normalizujući ga u samo tri sata. Antioksidansi u soku također mogu poboljšati otpornost na inzulin i sniziti krvni tlak. Britanski nutricionista Rob Hobson ističe da je sok od nara naročito efikasan u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Čaj od Nara: Čaj od nara se može pripremiti tako što se kora nara prelije kipućom vodom. Nakon pola sata, čaj se filtrira i pije.

Za Sveobuhvatno Zdravlje: Nar, s obzirom na svoje korisne sastojke, idealan je za osobe s hipertenzijom, dijabetesom i visokim šećerom u krvi, kao i za sve koji brinu o svom zdravlju. Sadrži 83 kalorije na 100 grama, a dijetalna vlakna čine 16% sadržaja. Preporučuje se djeci, trudnicama i starijim osobama, jer blagotvorno djeluje na probavne organe, srce, kosti i živce, kao i na ublažavanje grčeva u želucu i dijareje.

Oglasi - Advertisement