Oglasi - Advertisement

Poznati liječnik s Channela 4, dr. Michael Mosley, nedavno je podijelio uvid u iznenađujuće prednosti konzumacije cikle, posebno kada je riječ o regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju moždanih funkcija.

Cikla je poznata po svom bogatstvu nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušičnu kiselinu. Ovaj proces ima ključnu ulogu u poboljšanju protoka krvi, što može znatno smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara. Dr. Mosley objašnjava da nitrate iz cikle naše tijelo, uz pomoć bakterija u slini, pretvara u dušikov oksid. To dovodi do širenja krvnih žila, omogućavajući veći protok krvi do ekstremiteta.

Oglasi - Advertisement

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija soka od cikle može imati značajan utjecaj na krvni tlak. Studije su otkrile da je svakodnevno žvakanje cikle tijekom nekoliko tjedana dovelo do pada u prosječnom krvnom tlaku, što može imati dugoročno pozitivan utjecaj na zdravlje srca i smanjenje rizika od moždanog udara.

Osim toga, cikla je korisna i za zdravlje mozga. Dr. Mosley ističe da konzumacija soka od cikle povećava dotok krvi u ključne dijelove mozga. Jedna studija je pokazala da kombinacija soka od cikle s redovitom tjelesnom aktivnošću povećava povezanost u dijelovima mozga odgovornima za kontrolu pokreta, dovodeći do aktivnijih motoričkih moždanih mreža sličnih onima kod mlađih osoba. Također, istraživanje sugerira da redovita konzumacija cikle može pomoći mozgu da ostane mlad i funkcionalan.

Sve u svemu, cikla se pokazuje kao jednostavan, ali moćan način za unapređenje zdravlja srca i mozga, čineći ovu superhranu nezaobilaznom u svakodnevnoj prehrani.

Oglasi - Advertisement