Oglasi - Advertisement

U Srbiji trenutne vremenske uvjete karakteriziraju temperature ispod nule, zbog čega se mnogi ljudi suzdržavaju od izlaska na otvorenom zbog ekstremne hladnoće. Međutim, niske temperature od deset stupnjeva ispod nule u Srbiji blijede u usporedbi s jezivih -45 stupnjeva koje trenutno doživljava Jakutsk, poznat kao najhladniji grad na svijetu.

U ovom ruskom gradu prosječna temperatura u siječnju pada na -50°C koji jezi kosti, a najniža ikada zabilježena temperatura doseže nevjerojatnih -71 stupanj. Ova hladna klima posebno je izražena u selu Ojmjakon, koje je poznato kao najhladnije mjesto na Zemlji.

Oglasi - Advertisement

Index.hr javlja da se stanovnici Jakutska jako trude zaštititi tijekom siječnja, najhladnijeg mjeseca u gradu. Hladan zrak je tako prodoran da umrtvljuje svaku nepokrivenu kožu, što predstavlja stalnu opasnost od ozeblina.

Kakav je životni stil stanovnika Jakutska?

Kako bi izdržali oštru hladnoću, pojedinci se oslanjaju na kombinaciju čimbenika. Prije svega, osiguravaju da su njihovi domovi adekvatno izolirani i opremljeni naprednim sustavima grijanja. Osim toga, prioritet im je uporaba odjeće posebno dizajnirane da ih zaštiti od hladnoće, prepoznajući njenu ključnu ulogu u njihovom svakodnevnom životu.
Kako bi se zaštitili od oštre hladnoće, stanovnici Jakutska poduzimaju dodatne mjere opreza opremajući svoje zgrade ne samo s jednim, već često s tri izlazna vrata, zajedno s tepisima na vanjskim stepenicama kako bi se borili protiv ledenih i opasnih ulica.

Uzmimo za primjer selo Ojmjakon, gdje niske temperature uzrokuju smrzavanje cijevi, čineći kanalizacijske sustave beskorisnima. Kao rezultat toga, stanovnici su prisiljeni koristiti vanjske WC-e. Čak ni mobilni telefoni nisu pošteđeni ledenih uvjeta, a pojedinci bez grijanih garaža prisiljeni su držati svoje automobile upaljenima preko noći kako bi bili sigurni da ih mogu pokrenuti ujutro.

Jakutsk ima oko 355.500 stanovnika, a stanovnici prvenstveno zarađuju za život stočarstvom i ribarstvom. U nedavnom izvješću Reutersa, mještani su intervjuirani o svojim iskustvima suočavanja s ekstremnom hladnoćom. Značajan broj ispitanika rekao je da jedva doživljavaju hladnoću jer su se njihovi umovi na nju prilagodili. Ovi pojedinci smatraju da su niske temperature redovita pojava zbog dugogodišnjeg poznavanja takvih uvjeta.

Yakutsk, grad koji se nalazi oko 450 kilometara južno od Arktičkog kruga, doživljava stalno hladno tlo, čak i ljeti kada temperature mogu doseći 30 stupnjeva ili više. Iznenađujuće, unatoč zaleđenom terenu, Jakutsk je dom značajnoj populaciji komaraca zbog blizine rijeke Lene.

Oglasi - Advertisement