Baka Hajrija iz sela Orahovica kod Zenice, koja je nedavno napunila 90 godina, primer je vitalnosti i dugovečnosti uprkos svojim godinama. Ne samo što je i dalje veoma aktivna u obavljanju svih kućnih poslova, već brine i o dve bašte koje sama održava, kao i o dvorištu punom cvijeća.

Njena kuća je ispunjena ručno izrađenim prekrivačima i drugim umetničkim delima, što dokazuje njenu posvećenost i ljubav prema ručnom radu. Mnogi se pitaju u čemu je tajna njene vitalnosti i energije.

Jedan od njenih saveta je da kafu pije samo ujutro, a tokom dana ne. “Nikada nisam imala problema s pritiskom, ni visokim ni niskim. Moja jutarnja rutina izgleda da odgovara mom organizmu. Važno je da ujutro, pre nego što popijete kafu, pojedete koru hleba, jer hljeb apsorbuje svu kiselinu iz želuca. Ja sam sama svoj doktor”, objašnjava Hajrija, koja se godinama oslanja na prirodne lekove.

Hajrija takođe deli svoje iskustvo o porođaju. “Rodila sam šestoro dece i nikada nisam otišla u bolnicu da se porodim. Sama sam se porađala, bez babica. Žene su se nekada porađale na sijenu i ležale su na njemu posle porođaja, dok se ne pročiste. Mirisi i lekovi iz tih trava išli su u ženu. Tako su žene nekada bile zdravije”, objašnjava ona.

Baka Hajrija takođe naglašava da se nekada više poštovao svekar i svekrva nego danas, i kritikuje način na koji se današnje devojke postavljaju prema budućim muževima, ističući promene u društvenim normama i odnosima.

Oglasi - Advertisement