Ulcerozni kolitis je oblik upalne bolesti crijeva (IBD) koja može biti iscrpljujuća i ponekad dovesti do komplikacija opasnih po život. Iako ne postoji poznat lijek, postoji nekoliko novih tretmana koji mogu značajno smanjiti znakove i simptome bolesti i dovesti do dugotrajne remisije.

Prema podacima Udruženja za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS), u našoj zemlji od ovih hroničnih inflamatornih bolesti creva boluje oko 8.000 ljudi. Tačan uzrok bolesti još nije utvrđen, ali različite kliničke studije sugeriraju da genetika igra vrlo važnu ulogu.

Razni infektivni agensi (bakterije i virusi) navode se u literaturi kao uzročnici, ali do danas nisu dokazani.

Simptomi ulceroznog kolitisa variraju u zavisnosti od težine i lokacije upale. Znakovi i simptomi ove bolesti uključuju dijareju sa krvarenjem, rektalno krvarenje, bol u trbuhu i grčeve, bol u rektnom području, razdražljivost (lažna želja za odlaskom u toalet), zatvor, gubitak težine, umor, groznicu i, kod djece, nesposobnost odrasti. Većina ljudi s ulceroznim kolitisom ima blage do umjerene simptome, a tok ulceroznog kolitisa može varirati. Za neke ljude, remisija je i duža kada se bolest potpuno povuče.

Različite vrste ulceroznog kolitisa

Stručnjaci klasifikuju ulcerozni kolitis na osnovu toga gde se pojavljuje, a simptomi različitih tipova se mogu preklapati. Najčešći tipovi su:

Ulcerozni proktitis. Ova upala je ograničena na područje najbliže anusu, poznato i kao rektum. Rektalno krvarenje može biti jedini simptom bolesti.
Proktosigmoiditis. Ova upala zahvaća rektum i sigmoidni kolon – donji kraj debelog crijeva. Simptomi uključuju krvavi proljev, grčeve i bolove u trbuhu te nemogućnost pražnjenja crijeva unatoč želji.
Lijevostrani kolitis. Upala se proteže od rektuma prema gore u sigmoidni i silazni kolon. Simptomi uključuju krvavi proljev, grčeve u trbuhu i bol na lijevoj strani te potrebu za pražnjenjem crijeva.
Pankolitis. Ova vrsta obično zahvaća cijelo debelo crijevo i uzrokuje tešku krvavu dijareju, grčeve i bolove u želucu, umor i značajan gubitak težine.
Kada je pravo vreme da posetite lekara?

Obratite se svom liječniku ako se vaše navike crijeva nastave mijenjati ili ako se kod vas pojave znakovi i simptomi kao što su bol u trbuhu, krvava stolica, proljev koji ne prestaje nakon uzimanja lijekova, noćni proljev ili neobjašnjiva groznica koja traje duže od jednog dana ili dva. Iako ulcerozni kolitis obično nije fatalan, on je ozbiljna bolest jer se u nekim slučajevima mogu pojaviti komplikacije opasne po život.

Oglasi - Advertisement