Nadutost je stanje u kojem se osjeća pun i zategnut želudac.U većini slučajeva je uzrokovano prejedanje ili probavni problemi, a uzrokovano je nakupljanjem plinova u želucu i crijevima. Međutim, ako je nadutost česta ili nema očigledan uzrok, to može biti znak medicinskog problema, kao što je upalna bolest crijeva, ili može biti rak trbušnih organa, kao što su želudac, crijeva i jajnici.

Stručnjaci objašnjavaju da, iako nadutost nije uvijek znak raka, ona je važan simptom i potrebno je utvrditi njegov uzrok. Kada je rak želuca u pitanju, osim nadimanja, možete osjetiti i sljedeće simptome:

Česta žgaravica: Žgaravica se javlja kada želučana kiselina dospije u jednjak. Iako različiti faktori mogu uzrokovati žgaravicu, obično se prepoznaje po intenzivnom osjećaju peckanja iza grudne kosti i u gornjem dijelu grudnog koša, što može biti simptom čira na želucu ili refluksa pored raka želuca.

Trajni bol u stomaku: Nejasan, neobjašnjiv, hroničan bol u stomaku može biti znak raka želuca. Ako vaš bol traje nekoliko dana ili se pogoršava u određeno doba dana, najbolje je da razgovarate sa svojim ljekarom.

Ostali znaci i simptomi raka želuca uključuju osjećaj sitosti nakon jedenja malih obroka, probavne smetnje, često podrigivanje, gubitak apetita i pretjerani umor. U uznapredovalim stadijumima, rak želuca ima uočljive simptome, uključujući krv u stolici, kvržicu na vrhu želuca, mučninu i povraćanje, oticanje ili nakupljanje tečnosti u i oko želuca, neobjašnjivi gubitak težine i žuticu (koja je znak raka). Rak je stigao do jetre).

Prisutnost bilo kojeg od ovih simptoma ne znači nužno da se radi o tumoru, ali svakako opravdava posjetu imenovanom liječniku koji će pacijenta uputiti na daljnje gastroenterološke pretrage.

Kada je potreban onkolog?

– Kako rak želuca nije česta bolest i ljudi ne idu redovno na preglede, bolest se najčešće otkriva u poodmakloj fazi. Osim toga, budući da se mnogi simptomi raka želuca preklapaju sa drugim stanjima, najbolje je konsultovati specijaliste kako bi se isključio rak – objašnjava dr. Upsana Saksena, specijalista radijacijske onkologije.

Liječenje raka želuca

U većini slučajeva, liječenje raka želuca varira od pacijenta do pacijenta, ovisno o stadijumu bolesti, cjelokupnom zdravlju i preferencijama za liječenje. Ovo uključuje sljedeće:

Endoskopija gornjeg gastrointestinalnog trakta: može se koristiti za dobijanje biopsije ili uklanjanje neinvazivnih lezija. Kada se dijagnosticira rak, pacijent mora biti podvrgnut odgovarajućoj operaciji.

Gastrektomija: djelomična ili potpuna gastrektomija je glavni oslonac u liječenju raka želuca. To se može učiniti direktno ili nakon kemoterapije. Pravilan redoslijed tretmana je vrlo važan za postizanje boljih rezultata liječenja. Nakon operacije, pacijentima može biti potrebna dodatna kemoterapija ili terapija zračenjem, ovisno o prezentaciji i stadiju bolesti.

Može li se rak želuca spriječiti?

Iako je nemoguće eliminirati faktore rizika povezane s rakom želuca, specifični koraci mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti. Neke promjene načina života mogu pomoći.

Vodite računa o svojoj težini: prekomjerna težina ili gojaznost značajno povećavaju rizik od raka želuca.
Jedite uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem: Obroci bogati esencijalnim nutrijentima, vlaknima i vitaminima pomažu u održavanju zdravlja i borbi protiv mnogih bolesti.
Smanjite unos prerađene hrane: Redovna konzumacija kiselog povrća, slanine i ribe, te hrane sa roštilja može značajno povećati rizik od raka želuca.
Dobre životne navike kao što su prestanak pušenja i pijenja mogu efikasno pomoći u smanjenju rizika od raka želuca.

Oglasi - Advertisement