Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubojstvo supruge Jelene Marjanović, pjevačice u Borči 2016. godine, Apelacijski sud u Beogradu ukinuo je pritvor. Iako je riječ o jednom od najopsežnije rasvjetljenih zločina u Srbiji, tužiteljstvo i sud ni nakon sedam godina nisu dali odgovore na nekoliko kritičnih pitanja.

Zoran Marjanović, koji je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva supruge Jelene na borčanskom nasipu u travnju 2016. godine, Apelacijski je sud pravosnažno oslobodio krivnje, pa je pušten iz zatvora.
Sud je donio rješenje o poništenju mjere pritvora, uz obrazloženje da su događaji i uvjeti koji su doveli do pritvora izgubili snagu i relevantnost.

Oružje

Prošlo je sedam godina od nestanka Jelene Marjanović, koja je, kako je poznato, sa suprugom i kćerkom otišla na džoging na nasip u Borči, da bi nestala bez traga. Njezino je tijelo kasnije otkriveno u obližnjem kanalu, no oružje kojim je počinjen zločin i dan danas izmiče policiji.

U obrazloženju presude stoji da je glazbenik ubijen s više ozljeda tupim predmetom u predjelu glave. Nakon pregleda mjesta zločina, vlasti su otkrile razne predmete uključujući čekiće, ključeve za kotače i kamenje različitih oblika. Predmeti su poslani na vještačenje, ali unatoč tim naporima oružje koje je trebalo biti ključni dokaz za tužiteljstvo nikada nije pronađeno.
Motiv

Prošlo je dugih sedam godina od tragičnih događaja 2. travnja. Unatoč nepravomoćnoj presudi Zoranu Marjanoviću na 40 godina zatvora, Jelenina obitelj, tužiteljstvo, sud i javnost, ostali su bez odgovora zašto je ova nesretna žena ubijena. Unatoč opsežnom medijskom praćenju i proučavanju njezina osobnog života, uključujući i odnos sa suprugom Zoranom i njegovom obitelji s kojom je živjela, motiv ovog gnusnog čina ostaje misterij.

Nagađalo se oko neprovjerenih informacija o mogućoj izvanbračnoj aferi jednog od partnera, Jeleninoj želji da raskine brak sa Zoranom te njezinoj dugotrajnoj agoniji uzrokovanoj nedoličnim ponašanjem njegove obitelji, uključujući i nasilničko ponašanje. Međutim, nijedan od ovih navoda nije mogao biti potvrđen, pa su okolnosti tragičnog događaja u kojem je Zoran, navodno prvoosumnjičeni, napao majku njihova djeteta, još uvijek pod velom tajne.
Oprema

Prema javno dostupnim informacijama, poznato je da je spomenutog dana Zoran Marjanović sa suprugom stigao na nasip. Nakon kraćeg vremena Marjanović se javio nadležnima da prijavi nestanak supruge, a snimka ovog telefonskog razgovora je u međuvremenu objavljena. Tek nakon što su počele kružiti vijesti o potrazi za pjevačicom, a u potragu se uključilo još ljudi, njezino je tijelo otkriveno u obližnjem kanalu. Mjesto pronalaska, pod pretpostavkom da je to mjesto gdje je Jelena ubijena, već je duže vrijeme kompromitirano.

Na temelju policijske rekonstrukcije i iskaza kćeri, vjeruje se da je Marjanović imao suučesnika kobnog dana kada mu je supruga ubijena dok je bježala. Unatoč tome što je kći ocu pružala alibi i tvrdila da je cijelo vrijeme bila s njim, ostalo je nejasno je li Marjanović doista imao suučesnika, što je još jedna nepoznanica u istrazi.

Slučaj ubojstva Jelene Marjanović zbunjujući je i zadivljujući zločin koji je posljednjih godina izazvao veliku pozornost javnosti. Presuda na preko 600 stranica rezultirala je nepravomoćnom osudom Marjanovića na 40 godina zatvora. Ovo pitanje podijelilo je javnost, kako u zemlji, tako i u regiji, na dvije frakcije: većinu koja je Zorana proglasila krivim i prije presude i određeni broj ljudi koji su podržavali obitelj Marjanović.

Posljedice ovog konkretnog slučaja obilježene su brojnim prijeporima, ali i nagađanjima o zavjerama. Unatoč istrazi koja je u tijeku, političari su brzo iznijeli svoja mišljenja. Nadalje, optuženi je čak javno istupio u reality showu, što je dodatno zakompliciralo situaciju. Uz to, postojao je značajan napor da se pridobije podrška i suosjećanje od strane optuženih.

Oglasi - Advertisement