Uprkos pozivima, ove godine je bilo i brojnih pucnjava tokom praznika. Nekoliko osoba je teško povrijeđeno od petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava. Zbog toga nastavljaju sa radom i radom u Institutu za majku i bebu. Samo u novogodišnjoj noći u Institutu za majku i bebu pregledano je osmoro povređene dece, a tri dečaka od osam do 17 godina operisana su zbog teških povreda šake.

“Desilo se to oko deset sati kada je uzeo veću petardu i zapalio je i tada smo čuli vrisku. Ja sam bila u kući, a muž je bio napolju i čim je napustio mog muža, desilo se. Odveli smo ga u Hitna, prvo smo mu pomogli, vezali mu ruke i odvezli ga u Mladenovac. Operisan je. Zahvaljujući dr Marku Bogosavljeviću, operisan je i spasao je palac. Apelujem na ostalu decu da ne prihvate taj vatromet”, rekao je majka povređenog dečaka.

“Operacija je trajala više od dva sata.”
Hirurzi se sjećaju i koliko je ozbiljna povreda bila jer su satima bili u operacionoj sali. “Prva operacija je obavljena u 18 sati 31. decembra, a sama operacija je trajala više od dva sata. Drugo dvoje djece je došlo u jedan sat u ponoć. Brže smo ušli u salu i završili u pola dva. 8. „Ujutro. Povrede su bile veoma ozbiljne i zahtevale su veoma pedantan rad, a planirano je da se sačuva što veći deo povređenog tkiva kako bi funkcija ovih povređenih ruku ostala što bolja u daljoj budućnosti, “ rekla je dr Bogosavljević, majka hirurg u Institutu za odojčad.

‘Dječak je izgubio dio ili sve prste’
Profesor, direktor Instituta. Dr Radoje Simić rekao je da je broj povređenih ove godine sličan prošlogodišnjem. Međutim, oko 10 povrijeđenih imalo je mnogo teže povrede. Primljeni su sa povredama mekih tkiva, kostiju, pa čak i djelimičnom amputacijom prstiju. Nakon intervencije, povrijeđeno dijete se i dalje oporavlja u bolnici. “Nažalost, svaki dječak je izgubio prst ili cijeli prst, ali ostatak šake izgleda dobro. Prerano je govoriti, ali se nadamo da će posljedice biti svedene na minimum”, rekao je Bogosav. Dr. Levich. Strategija u realnom vremenu.

Najmlađi pacijent ima 7 godina
Najmlađi pacijent je imao sedam godina i liječen je ambulantno. “Najmlađe dijete je izgorjelo. U rukama su držali male petarde koje su eksplodirale. Bili su u ranom školskom uzrastu, oko sedam godina. To dijete je zbrinuto u ambulanti. To je i ono što me brine. po apelu, vi mediji Aktivnosti koje se sprovode – razgovaramo sa medijima, u stalnim druženjima sa decom i roditeljima, uprkos apelima policije i pokreta, šteta se i dalje dešava“, rekao je profesor Simić sa RTS-a. Tokom deset godina boravka u Domu za majku i bebu zbrinuli su oko 100 djece povrijeđene petardama, od kojih je 20 hospitalizirano, a 10 operirano.

Isplati li se nekoliko sekundi zabave za vaše zdravlje ili zdravlje drugih?
Ono što slijedi je dugotrajna rehabilitacija, borba protiv ožiljaka i rad na vraćanju funkcije ruke (ako imaju sreće da je zadrže netaknutom). Zato dobro razmislite kako ćete proslaviti praznik i da li je nekoliko sekundi zabave uz paljenje petardi zaista vrijedno vašeg zdravlja i života ili zdravlja i života drugih.

Oglasi - Advertisement