Globalna reakcija protiv Zarine reklamne kampanje koja prikazuje lutke bez udova i statue u bijelo bila je brza i široko rasprostranjena, a mnogi pojedinci povlače jasnu paralelu sa stradanjem palestinskog naroda.

Grupacija Inditex, matična tvrtka Zare, u srpnju je predstavila svoju kampanju “Atelje”, a snimanje fotografija održalo se u rujnu. Iako su se suzdržali od odgovora na reakciju i bojkot, naglasili su da njihov cilj nije bilo koga uvrijediti.

Zara, iako doživljava još jedan neuspjeh, u prošlosti se susrela s prethodnim neuspjesima. Prije otprilike deset godina Zara je napravila žalosnu pogrešku izlažući žutu šestokraku zvijezdu ušivenu na gornji dio dječje prugaste pidžame na svojoj službenoj stranici.

Unatoč oznaci koja je označavala “šerif”, ovaj sporni amblem odmah je pobudio misli o holokaustu i odjeći koju su nosili zatvorenici u koncentracijskim logorima, ukrašenoj ušivenom žutom zvijezdom.

Tvrtka se odmah suočila s reakcijom korisnika interneta koji su povukli usporedbe između zvijezde koju su nosili Židovi tijekom Drugog svjetskog rata i zvijezde na koju je zvijezda sličila.

Zara je izrazila žaljenje svojim kupcima zbog predstavljanja određenog odjevnog predmeta i pojasnila da je dizajn zvijezde nastao pod utjecajem kultnih zvijezda šerifa viđenih u klasičnim kaubojskim filmovima.

Zara se 2007. godine suočila sa oštrom reakcijom kada se našla na meti kritika zbog ponude torbe ukrašene izvezenom svastikom.

U tom razdoblju tvrtka je opravdavala svoje postupke tvrdnjom da nije uspjela otkriti simbol svastike, koji je nenamjerno izradio jedan od njezinih proizvođača.

Oglasi - Advertisement