Jedan Zagrepčanin koji je nedavno posjetio Beograd izrazio je zaprepaštenje ponašanjem Srba, rekavši da se nikada prije nisu susreli s nečim sličnim.

Po dolasku u srbijansku prijestolnicu radi kupnje automobila, neidentificirana osoba iz Hrvatske ostala je zatečena toplim prijemom jedne srpske obitelji koja ga je tretirala kao da je njihov prvorođenac. Ljubazno su ga dočekali s kavom, kolačima i predjelima, a oprostili su ga na još gostoljubiviji način. Osvrćući se na svoj susret, izjavljuje da nema velikodušnijih domaćina od Srba.

Prije par mjeseci krenuo sam iz Hrvatske u Beograd s namjerom da kupim auto. Dogovor je bio jednostavan: posjetit ću, pregledati vozilo i odlučiti hoću li kupiti ili ne. Stigavši ​​oko podneva, toplo su me primili mještani koji su me ljubazno ponudili kavom, kolačima i nizom ukusnih šunkica i sireva. Njihova je ljubaznost bila doista nevjerojatna, a nisam mogao otkriti ni trunke neprijateljstva prema meni zbog mog hrvatskog podrijetla (iako je moguće da je na njihovu gostoljubivost utjecala činjenica da sam bio tu da kupim i pridonesem njihovoj ekonomiji) .

Nakon malog obroka, krenuo sam u vožnju i na kraju donio odluku o kupnji vozila. Nakon što sam predao uplatu, prodavač mi je odmah dao sve bitne papire i ključeve. Neočekivano, zatekao sam se neko vrijeme jer je njegova žena ljubazno pripremila obrok za sve, a da nisam znao. Nakon uživanja u ručku, lagano sam se vratio u Zagreb.

Ovo je za mene iskustvo bez premca u Hrvatskoj. Susjedi su ovdje zaista izuzetni, bez premca. Njihova veličina nema granica!”, rekao je.

 

Oglasi - Advertisement