Nijedna novogodišnja proslava nije doista potpuna bez uživanja u omiljenom filmskom serijalu “Hajde da se volimo”. Obožavatelji s nestrpljenjem očekuju pojavljivanja kultne Lepe Brene na raznim atraktivnim događanjima. Prvi dio, objavljen 1987., naširoko se smatra vrhuncem trilogije. Bezbrojne generacije odrasle su uz ovo kinematografsko remek-djelo, a čak i danas ono nastavlja skupljati impresivne ocjene kad god se pojavi na platnu. Osobito je oduševljena mlađa publika, srca joj lupaju dok Brena neustrašivo skače sa Starog mosta u Mostaru u burne vode rijeke Neretve, očajnički bježeći od svojih progonitelja. No, oni koji su svjedočili prolasku vremena znaju da je za ovaj smioni pothvat angažiran kaskader. Hrabri skok izveo je nitko drugi nego Jadranko Fink.

Priča o Mostarcu, poznatom skakaču u Jugoslaviji koji se naširoko smatra jednim od najboljih u tom razdoblju, nevjerojatno je dirljiva i izaziva snažan emocionalni odgovor.

Goran, brat glavnog junaka, također je imao ulogu u filmu. Kao i njegov brat, neustrašivo je skočio u Neretvu, ali gracioznim doskokom na noge. Odjeven u elegantan ogrtač, prizoru je unio dašak elegancije.

Goran je u razgovoru za Kurir spomenuo da mu je odšteta nešto niža od bratove zbog incidenta u kojem je skočio s mosta. No, izrazio je i zadovoljstvo honorarom koji je otprilike dvostruko veći od Jadrankovog.

Kad se rasprava okrenula njegovom bratu, u njemu je preplavio val intenzivnih emocija, zbog čega su mu navrle suze na oči.

Brena je u Mostar stigla u pratnji filmske ekipe, a njihov boravak trajao je četiri dana. Unatoč statusu najveće domaće zvijezde, Brena je tijekom posjeta pokazala istinsku ljubaznost. U to vrijeme redatelj Aleksandar Đorđević primijetio je mog brata na mostu. Jadranko je posjedovao fizičke atribute potrebne da služi kao Brenin dvojnik, jer je dijelio njezinu visinu i vitku građu. Direktor je Jadranku prišao s ponudom koju je on brzo prihvatio. Jadranko je doživio transformaciju šminkom, plavom perikom i Breninom garderobom te u konačnici podsjeća na zvijezdu. Izveo je odvažan skok, nažalost zadobivši posjekotinu na čelu zbog sunčanih naočala koje je stavio na glavu. Zanimljivo, dok je moj brat skakao, Brena je stajala u plićaku i izlazila iz vode, stvarajući iluziju da je i ona skočila.

Jadranko je, kaže Goran, za svoj rad dobio izdašnu naknadu.

Goran je za Kurir otkrio da mu je nagrađena suma od milijun dinara, što je tada bilo jednako četiri-pet plaća. U današnjoj valuti to bi iznosilo otprilike 3000 konvertibilnih maraka, što je protuvrijednost oko 1500 eura. Honorar koji je dobio bio je izniman i ispunio ga je neizmjernim oduševljenjem. Kao rezultat toga, njegova je popularnost još više porasla, iako je već bio dobro poznat zbog svojih nevjerojatnih skokova.

U jeku rata Jadranko je 1993. tragično stradao od snajperskog metka. Kao trajna počast, njegovo je ime urezano u čvrste stepenice koje vode put od mosta do moćne rijeke Neretve.

Na Facebook stranici Mostarinfo objavljen je video Jadranka Finka, poznatog Mostarca poznatog po izuzetnim skokovima sa tornja kod Starog mosta. Neustrašivo je izvodio te skokove na nogama, pokazujući nevjerojatnu vještinu i predanost. Njegova nepokolebljiva predanost ovom odvažnom podvigu na kraju ga je koštala života. Na cijelom putu pratila ga je nepokolebljiva podrška jer je ostao uporan na svom odabranom putu.

Oglasi - Advertisement