Prema istraživanju Cancer Research UK, tri simptoma raka koji se često javljaju u jutarnjim satima su umor, mučnina i glavobolja. Ova studija naglašava da je umor vrlo uobičajen kod osoba koje boluju od raka, možda čak i najteži simptom koji osećaju. Umor povezan sa rakom utiče na pacijente fizički, emocionalno i mentalno.

Naučnici objašnjavaju da je umor kod pacijenata s rakom često posledica iscrpljivanja hranljivih materija u telu od strane ćelija raka. Umor je posebno izražen kod raka krvi zbog uticaja bolesti na koštanu srž, koja je zadužena za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Mučnina je takođe značajan simptom, posebno kod tumora mozga, jetre i gastrointestinalnih tumora. Ovo stanje može biti uzrokovano lečenjem raka, kao što su hemoterapija ili zračenje, ali i samim rastom i širenjem raka. U slučajevima raka dojke, jutarnja mučnina može biti indikator da se bolest proširila na mozak.

Glavobolje se često javljaju kod tumora mozga, ali mogu imati različite uzroke. Glavobolje povezane s tumorom na mozgu često su jake, uporne i mogu se pogoršavati tokom vremena, naročito ujutru.

Važno je naglasiti da iako ovi simptomi mogu biti povezani s rakom, mogu biti i znak drugih zdravstvenih stanja. Stoga, kod bilo kakvih zabrinjavajućih simptoma, preporučuje se konsultacija s lekarom.

Oglasi - Advertisement