Kada je danska humanitarka Anja Ringren Loven prvi put pronašla dječaka iz Nigerije čija je slika obišla svijet, mnogi su vjerovali da neće uspjeti. Dječak je bio slab i jako je patio, ostavljen da umre na ulici nakon što su ga roditelji napustili označivši ga “vješticom”. No, u pomoć mu je priskočila Anja Ringren Loven koja ga je prije osam godina spasila inače sigurne smrti.

U siječnju, točnije prije gotovo osam godina, Anja je otkrila dvogodišnjeg dječaka u siromašnoj nigerijskoj regiji Akwa Ibom. Dala mu je ime Hope.

Anja se prisjeća da je u trenutku kada su otkrili Hope već bio dehidriran. Hope je bila osuđena na smrt.

Dok je mališanu nudila vodu iz svoje osobne bočice, njezin je pratitelj taj trenutak ovjekovječio fotografijom koja je brzo privukla svjetsku pozornost.

Dok sam dječaka stavljala u auto, obratila sam se suprugu Davidu i predložila mu da ga nazovemo Nada. Činilo mi se važnim da s ovog svijeta ne ode bez imena. Iako je moj suputnik smatrao da je dječak trebao dostojanstveno poginuti, sudbina je imala drugačije planove za ovog problematičnog mladića, dajući mu novu priliku za život.

U današnje vrijeme, prebivalište koje je Anja sagradila i krstila kao “Zemlja nade” služi kao prebivalište Nade.

Prema riječima humanitarca, Hope je procvjetala u izvanrednu, robusnu i zadovoljnu osobu. Dijete je ne samo izuzetan učenik, već i darovit umjetnik koji voli slikati.

Suosjećanje koje Hope i druga djeca pokazuju prema novopridošlicama zaista je drago. Oni osiguravaju hranu, sudjeluju u nogometnim utakmicama, pa čak i surađuju u sadnji povrća. Govornik je izrazio ogromnu žalost što nije mogao biti prisutan sa svojom djecom u to vrijeme.

Autorica knjige “Majka vještica”, memoara koji detaljno opisuje svoj humanitarni rad, tvrdi da je “Zemlja nade” sigurno mjesto za djecu unatoč eskalaciji sigurnosne krize u Nigeriji zbog pandemije COVID-19.

Anjine oči često pune suzama radosnicama dok gleda Hopeine slike. Te suze nisu rođene od tuge, već od sreće, pogotovo kad ona vidi koliko je on napredovao. Kad ugleda fotografiju na kojoj mu Anja daje vodu, pokazuje na sebe i blista od radosti. Prema Anjinom mišljenju, Hope je konačno pronašao mir koji zaslužuje.

Žena često obavještava sveticu o razvoju svakog djeteta kojem pomaže, kako bi spriječila svijet da mora intervenirati kako bi spasio najranjivije.

As I wrote in my last update from the 31 of… – Anja Ringgren Lovén | Facebook

Oglasi - Advertisement