Pjevačica Goga Sekulić nedavno je progovorila o problemu s kojim se susreće njen sin Vasilij Andrej i prvi put iznijela svoje mišljenje.

Naime, dijete trenutno ima pet godina i ima zastoj u razvoju govora. Goga je otvoreno razgovarala o ovoj temi, osvjetljavajući izazove s kojima se susreću, s namjerom podizanja svijesti i pružanja pomoći roditeljima koji se nađu u sličnoj nevolji.

– Moje dijete ima zastoj u jezičnom razvoju! Odlučili smo se konzultirati s logopedom. Uobičajeni je stereotip da je muškoj djeci potrebno više vremena da progovore, no u igri su i drugi čimbenici. Primijetila sam značajne promjene u Vasilijevim komunikacijskim sposobnostima prije nego što je navršio dvije godine, pogotovo kada me prestao zvati po imenu. Imajući to na umu, napravio sam težak izbor vratiti se u Beograd i potražiti pomoć od naših lokalnih stručnjaka. Ovo putovanje bilo je ispunjeno neizmjernom boli i izazovima… – rekla je Goga osvrćući se na svoje iskustvo.

Nije neuobičajeno da su djeca dobrog zdravlja, ali imaju kašnjenja u razvoju govora. Obavijestili su me da razne mutacije mogu pridonijeti ovom kašnjenju, a važno je napomenuti da to nije nužno znak autizma, što je obično početna briga.

Prema riječima Goge, vrtić ima presudnu ulogu i pruža dragocjenu pomoć u takvim okolnostima.

Krajnji zaključak iz ovoga je jednostavno potreba napornog rada. Nedvojbeno je iscrpljujuće i predstavlja izazove i za roditelje i za djecu. Aspekt socijalizacije ima golemu važnost. Prisutnost vrtićkog okruženja omogućuje djetetu da doživi osjećaj pripadnosti, sklapa prijateljstva i upija atmosferu. Putovanje uključuje posjete logopedima i defektolozima, kao i korištenje specijaliziranih prostora, a sve to ima ključnu ulogu. Postoji mnoštvo načina za pomoć. U konačnici, sve se pripisuje božanskoj volji i marljivom trudu, kako je pjevačica izrazila osvrćući se na njihov osobni razvoj.

Dokazi rasta su očiti! Iako to može biti postupan proces, važno je zapamtiti da je djetinjstvo prolazno. Upravo sam zato donijela svjesnu odluku da mi dijete bude prioritet ispred karijere. Bio sam u načinu razmišljanja u kojem sam vjerovao da moram napraviti izbor između to dvoje. Kad bi došlo do guranje, nedvojbeno bih odustala od pjevanja. Trenutno moj sin komunicira svojim jedinstvenim jezikom…odiše radošću i srećom. No, kada počne tečno govoriti, bit će to značajan događaj, razlog za slavlje i svi ćete biti pozvani”, zaključila je pjevačica u “Premijeri”.

Uz to, valja napomenuti da je Goga nasljednik pozamašnog bogatstva u Crnoj Gori, a više informacija o tome možete pronaći u posebnom tekstu.

Oglasi - Advertisement