Kukuruzno brašno, poznato i kao osnova za palentu ili kačamak, predstavlja zdravu i hranljivu namirnicu koja se može konzumirati u raznim oblicima. Bez glutena, ovo brašno je odličan izbor za sve uzraste, uključujući i bebe nakon petog mjeseca života.

Značaj kukuruznog brašna:

  1. Bogatstvo nutrijentima: Kukuruzno brašno sadrži esencijalne vitamine poput folata, vitamina B6, K, E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i nijacina. Također je bogato mineralima kao što su fosfor, magnezij, cink, kalij, bakar, selen i mangan.
  2. Kalorična vrijednost: 100 g palente sadrži oko 380 kalorija, s prirodnim ugljikohidratima i lipidima koji su korisni za tijelo.
  3. Zdravstvene dobrobiti: Konzumacija palente može ubrzati metabolizam, jačati imunitet kod djece, smanjiti rizik od raka debelog crijeva i hemoroida, smanjiti holesterol i spriječiti gojaznost.
  4. Pogodnost za dijetu: Palenta može biti osnova za kratkotrajne dijete, kao što je četverodnevna dijeta koja uključuje palentu u kombinaciji s niskomasnim jogurtom, mladim sirom, krastavcima, paradajzom i kefirom.

Priprema palente: Palenta se priprema dodavanjem u proključalu posoljenu vodu, s brzim miješanjem kako bi se izbjeglo stvaranje grudvica. Za dodatni okus može se dodati svježe razbijeno jaje, a za finalni dodir, preporučuje se dodavanje blago prepečenog susama.

Kukuruzno brašno i palenta su odličan dodatak zdravoj prehrani, nudeći ne samo nutritivne koristi, već i raznovrsnost u pripremi različitih jela.

Oglasi - Advertisement