Modrice su čest fenomen koji se javlja uslijed povrede krvnih sudova ispod kože, obično zbog udarca. Međutim, kod nekih osoba modrice se mogu javiti i bez očitog razloga. Postoje različiti faktori koji mogu doprinijeti ovom stanju.

Dr. Corey Fisher iz Cleveland Klinike u Sjedinjenim Državama identificirao je nekoliko glavnih uzroka nenamjernog nastanka modrica. Jedan od čestih uzroka su dodaci prehrani poput vitamina i minerala. Naime, dodaci koji sadrže bijeli luk, đumbir, ginkgo, ginseng, omega-3 masne kiseline i vitamin E mogu utjecati na trombocite i proces zgrušavanja krvi, što može rezultirati pojavom modrica.

Žene su posebno sklone ovakvim modricama. Razlog tome je tanja koža žena u odnosu na muškarce, kao i utjecaj hormona estrogena na strukturu i snagu krvnih sudova. S godinama, posebno nakon 60. godine, koža se dodatno stanjuje, a krvni sudovi postaju osjetljiviji, što povećava sklonost modricama.

Također, određeni lijekovi kao što su ibuprofen i aspirin, koji se koriste kao razrjeđivači krvi, mogu doprinijeti nastanku modrica. To vrijedi i za neke antidepresive i kortikosteroide koji utječu na trombocite ili čine kožu tanjom.

Važno je naglasiti da većina modrica nije razlog za zabrinutost, no ako se one često javljaju bez očitog uzroka, preporučuje se posjet liječniku. Dr. Fisher savjetuje da ako modrice ne nestanu nakon tri tjedna, ako se redovito pojavljuju na istom mjestu, ako su praćene simptomima poput temperature, noćnog znojenja ili oteklih limfnih čvorova, obavezno treba konzultirati medicinskog stručnjaka.

Oglasi - Advertisement