Ljekari ističu da zdrav organizam nije moguć bez zdrave jetre. Ovaj vitalni organ ključan je za eliminaciju toksina iz našeg krvotoka. Jedinstvena je po svojoj sposobnosti da do određene mjere regenerira svoje stanice. Dakle, bilo kakav problem sa zdravljem jetre može imati direktan uticaj na opće stanje cijelog tijela.

Često se dešava da bolesti jetre ne pokazuju očite simptome, što vodi do toga da ih osobe zanemaruju ili pripisuju nekim drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim problemima. Međutim, treba obratiti pažnju na ove promjene.

Evo nekoliko ranih pokazatelja koji mogu ukazivati na to da vaša jetra ne funkcioniše kako treba:

Umor – iako razlog nije potpuno jasan, umor je često povezan s oštećenjem jetre.

Mučnina – pojavljuje se kada se toksini nakupljaju u krvi usljed slabljenja sposobnosti jetre da ih filtrira.

Blijeda stolica – Normalno, tamna boja stolice je rezultat žučnih soli koje jetra izbacuje. Ako primijetite blijedu stolicu, to može biti znak problema s jetrom ili drugim dijelovima bilijarnog sistema, koji uključuje jetru i žučni mjehur. Crna ili katranasta stolica može se pojaviti kod ozbiljnijih oboljenja jetre, nastajući prolaskom krvi kroz gastrointestinalni trakt. U ovom slučaju neophodna je hitna medicinska pomoć.

Žutica kože ili očiju – Akumulacija bilirubina, žučnog pigmenta, u krvi može dovesti do žutice, što je znak da jetra ne uspijeva efikasno preraditi bilirubin. Koža može postati svrbežna iz istog razloga.

Spider nevusi – To su paukolike deformacije na krvnim žilama. Izgledaju kao crvene tačke s krvnim žilama koje se šire iz centra, poput nogu pauka. Iako su česte kod zdravih žena, kod muškaraca ili kada se pojavljuju na gornjem dijelu tijela kod žena, mogu ukazivati na bolest jetre.

Lako stvaranje modrica – Ovo se može desiti zbog smanjene sposobnosti jetre da proizvodi faktore koji su neophodni za zgrušavanje krvi.

Crvenilo dlana (palmarni eritem) – Oko četvrtine ljudi s cirozom razvija ovaj simptom, koji se manifestuje crvenilom kože na dlanovima.

Tamni urin – Boja urina koja varira od tamno narančaste, žute, boje Coca-Cole do smeđe može biti indikator bolesti jetre. Ova promjena u boji proizlazi iz prekomjernog nakupljanja bilirubina, koji jetra ne može adekvatno razgraditi.

Oticanje stomaka – Ascites, ili zadržavanje tekućine u stomaku, javlja se kao posljedica ovog problema. Također, noge i zglobovi mogu oteknuti usled zadržavanja tekućine.

Oglasi - Advertisement