Zmije izazivaju osjećaj straha kod ljudi kao malo koja druga divlja stvorenja. Ne samo da neki posjeduju otrov, ogromnu veličinu i sposobnost da pojedu ili potope osobu, već se ističu i svojim tijelima bez udova i gmazovskom prirodom, koja im daje posebnu, naizgled sklisku kožu. Ipak, opće je poznato da zmije izlaze u proljeće i da pretežno nastanjuju toplije mjesece.

 

 

U nesvakidašnjem slučaju zmije su uočene tijekom zime usred snijega, o čemu je izvijestio gospodin Milovoj Remović iz sela Mišović. Ovo selo nalazi se na nadmorskoj visini od tisuću metara, gdje gospodin Remović služi kao domar na mjestu zvanom Uvac.

 

 

Jednog posebno hladnog dana, usred snježnih padalina, Milovo je ugledao veličanstvenog skakavca kako graciozno plovi snježnim terenom, naizgled nezadovoljan oštrom hladnoćom. Znajući da se zmije obično pojavljuju oko Đurđevdana, Milovo je bilo u nedoumici zašto se ova poskok usudila u takvo okruženje.

 

 

Postojao je osjećaj zabrinutosti u Milovom umu dok je razmišljao o prisutnosti zmija u našoj zemlji tijekom zimske sezone, budući da narodna predaja sugerira da bi to mogao biti predznak nadolazeće nesreće. No, valja napomenuti da suvremeni znanstvenici odbacuju takva uvjerenja i povremeni izlazak zmija iz zimskog sna pripisuju rijetkoj pojavi.

 

Tijekom zime, prema drugom drevnom vjerovanju, zmije se ne mogu povući u svoja skrovišta kao oblik kazne za ugriz, već im služe kao sredstvo okajanja za svoje životinjske prijestupe. Bez obzira na sve, susret s ovim predatorom usred zime, kad se tome najmanje nada, nedvojbeno je neugodan prizor.

Oglasi - Advertisement