Kod problema kao što je diskus hernija, važno je obratiti pažnju na redovno kretanje, kako bi se izbjeglo slabljenje mišića i druge komplikacije. Pored fizičke aktivnosti, postoje i prirodni lijekovi koji mogu ublažiti, pa čak i u potpunosti otkloniti bolove. Ovi recepti koriste sastojke koji su većinom lako dostupni i mogu se koristiti u svakodnevnom životu.

Prirodni Lijekovi za Bolove u Leđima

Glina:

Glina je poznata po svojim blagotvornim svojstvima na bolove u leđima i zglobovima. Bogata mineralima, glina se može koristiti kao oblog. Pomiješajte je s vodom i sirćetom, dodajte malo koprive, te nanesite smjesu na bolno mjesto prethodno namašćeno maslinovim uljem. Tretman se primjenjuje sedam dana zaredom.

Suho Voće:

Čaj od suhih šljiva, smokava i kajsija pospješuje regeneraciju tkiva, čineći kičmu jačom. Prokuhajte pet suhih šljiva, jednu smokvu i jednu kajsiju, ostavite da odstoji dva sata, procedite i pijte redovno svako veče.

Crni Luk i Krompir:

Ove dvije namirnice zajedno formiraju efikasne obloge za bolna mjesta na kičmi. Sameljite crni luk i krompir, dodajte malo soli i nanesite na bolno mjesto preko noći.

Bijeli Luk:

Bijeli luk je efikasan u liječenju diskus hernije. Pržite deset čenova bijelog luka, nanosite smjesu kao oblogu na bolna mjesta svakodnevno, najmanje mjesec dana.

Đavolja Kandža:

Čaj od korjena đavolje kandže pomaže kod obnavljanja hrskavice i otklanjanja bolova. Prokuhajte jednu kašičicu suhog korjena u 4 dcl vode, ostavite da ključa 20 minuta, procedite i pijte 2-3 šoljice dnevno.

Kupus:

Kupus je koristan za smanjenje bolova u leđima. Pripremite obloge od listova kupusa, namažite bolno mjesto maslinovim uljem i stavite oblogu. Držite tri sata ujutro i popodne tokom šest dana.

Svi ovi prirodni lijekovi mogu pružiti olakšanje kod bolova u leđima i pomoći u liječenju diskus hernije. Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije primjene bilo kojeg od ovih tretmana, kako biste osigurali da su prikladni za vaše zdravstveno stanje.

Oglasi - Advertisement