Nekada je Josip Broz Tito, bivši vođa Jugoslavije, doček Nove godine provodio putujući po regiji. Iznimno je uživao na prijemima u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, no najupečatljivije su bile proslave u jednom novosadskom hotelu, gdje je bio ili uvaženi gost ili organizator događaja. O dočeku Nove 1980. godine u Novom Sadu i danas se priča. Zanimljivo, pričalo se da je Tito predosjećao skoru smrt, koja se tragično dogodila samo četiri mjeseca kasnije. Međutim, bila su još dva prijema kojima je nazočio, a koja su izazvala značajnu pozornost.

Dolazak 1973. dočekan je veselim slavljem.
Godine 1973. poznati jugoslavenski bračni par Tito i njegova supruga Jovanka Broz proslavili su doček Nove godine u blizini Budve, točnije u Miločeru.

Svaki aspekt ovih ceremonija bio je pomno usklađen, ne ostavljajući nijedan detalj zanemaren. Popis uzvanika, raspored sjedenja, zabava i kulinarska ponuda pomno su se dogovarali dosta unaprijed. Svečanost je bila ispunjena radošću i veseljem, što se očitovalo u razigranim dodacima poput kartonskih šešira, kapa, pa čak i Titovoj sklonosti kaubojskim šeširima i meksičkim sombrerima.

Za doček Nove godine Tito bi okupljao svoje najbliže suradnike kako bi se uz pomno birana jela i pića prepustili pjesmama najpoznatijih jugoslavenskih zvijezda tog doba.

Glavni izvođači sastojali su se od niza talentiranih pjevača koji potječu iz različitih regija Jugoslavije. Među njima su bili Nada Topčagić, Sedmorica mladih, Leo Martin, Đorđe Marjanović, Usnija Redžepova, Predrag Živković Tozovac, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Boris Dvornik, Zvonko Bogdan, Arsen Dedić, Gabi Novak, Olivera Katarina.

Tijekom novogodišnjih svečanosti Tito je s velikim užitkom plesao valcer, nazdravljao s gostima i slavio uz vesele zvuke glazbe i tamburaša.

Tijekom godina Tito je nastavio priređivati ​​vesela veselja za svoje najbliže, rodbinu i poznanike, a aktivno je sudjelovao i na velikim narodnim okupljanjima.

Dolazak 1977. godine obilježen je veselim veseljem.
U hotelu “Park” maršal Tito i njegova supruga Jovanka Broz susreli su se u noći između 31. prosinca i 1. siječnja 1977. godine.

Među zapaženim pojedincima na novosadskom događaju, kao glavna atrakcija istaknuo se proslavljeni Miodrag Petrović Čkalja. Svojim duhovitim i komičnim govorima posvećenim drugu Titu i raznim političarima zabavljao je publiku. Naravno, nijedna novosadska večer ne bi bila potpuna bez očaravajućih melodija tamburaša Janike Balaža i orkestra pod vodstvom Jovana Adamova. Sveukupnom ugođaju prigode dodatno je pridonijela i prisutnost Mire Banjac, Borisa Dvornika, Ivana Hajtla i Milke Stojanović.

Na početku 1977. godine Tito je nazdravio “za prosperitet i dobrobit naših naroda, narodnosti i radničke klase”. Nakon ponoći Tito je veselo plesao sa suprugom Jovankom prije nego što je posjetio vojnike u Domu JNA. Sutradan je krenuo za Karađorđevo. Konak u kojem je Josip Broz Tito noćio u hotelu „Park“ i danas nosi njegovo ime – „Titova rezidencija“.

Završna proslava Nove godine maršala Tita
Posljednje večeri 1979. na pozornicu je stupila impresivna postava renomiranih glumaca i glazbenika. Tito je posebno obožavao Miodraga-Miju Aleksića i Čkalju, a ovoga puta glazbeni dio povjeren je Đorđu Marjanoviću, Terezi Kesoviji, Arsenu Dediću i Predragu Živkoviću Tozovcu.

Unatoč bolesti, Tito je svakako dolazio na prijem, a posljednji je bio u jednom novosadskom hotelu 1980. godine. On je, navodi Kurir, bio oličenje sreće na proslavi.

Za samo nekoliko mjeseci Tito je preminuo 8. svibnja 1980. u Ljubljani.

Proglašenje Nove godine državnim praznikom 1955. godine u SFRJ predstavljalo je izvrsnu priliku da se težište radnih pojedinaca i građana skrene sa obilježavanja vjerskih praznika, koji su bili prevladavajući način proslave prije formiranja SFRJ. SFRJ.

Prvih nakonratnih godina Tito je Novu godinu slavio u društvu svojih bliskih suradnika, prijatelja i njihovih supruga, obično u Rezidenciji u Užičkoj 15. Osim toga, svakog 1. siječnja držao bi radio poruku , čestitajući građanima nadolazeću godinu.

Oglasi - Advertisement