Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma, uglavnom zbog teškoća u ranom otkrivanju, što je ključno za uspješno liječenje. Gušterača, smještena duboko u tijelu, iza želuca, teško je dostupna za pregled, a simptomi se često ignoriraju do napredne faze bolesti. Važno je obratiti pažnju na sljedeće simptome koji mogu ukazivati na problem s gušteračom:

  1. Žućkanje kože i bjeloočnica: Ovo može biti znak žutice, često uzrokovane rakom gušterače koji vrši pritisak na žučni kanal.
  2. Generalizirani svrab kože: Nakupljanje bilirubina u krvi i koži može izazvati svrab, često prije pojave žutice.
  3. Promjene u boji urina: Tamnija, smeđa mokraća može biti rani znak žutice i problema s gušteračom.
  4. Nadutost i izgled trudnoće: Rak gušterače može izazvati nadimanje i vizualni osjećaj trudnoće zbog pritiska na okolne organe.
  5. Bol u trbuhu bez očitog razloga: Bol u trbuhu može biti rani simptom raka gušterače zbog njegovog položaja.
  6. Gubitak apetita i mučnina: Nedostatak apetita i mučnina mogu biti uzrokovani pritiskom tumora na želudac.
  7. Neočekivani gubitak težine: Značajan gubitak težine bez promjena u prehrani ili vježbanju može biti znak raka gušterače.
  8. Bol u donjem dijelu leđa: Rak gušterače može izazvati bol u donjem dijelu leđa pritiskom na okolne organe i kralježnicu.

Važno je napomenuti da ovi simptomi ne znače nužno prisutnost raka gušterače, ali svakako zahtijevaju medicinsku pažnju. Ako primijetite neki od ovih simptoma, posebno ako su oni novi ili se pogoršavaju, trebate se obratiti liječniku. Rana dijagnoza može značajno poboljšati šanse za uspješno liječenje.

Oglasi - Advertisement