Na koži se mogu pojaviti angiomi, koji su male, benigne formacije sastavljene od krvnih sudova i potpuno su bezopasni. Nekoliko vrsta angioma može se naći na različitim delovima tela, a dva glavna uzroka njihovog nastanka su promene na koži i u krvnim sudovima povezane sa starenjem.

Cherry angiomi su mali, crvenkasti izrastaji koji se obično nalaze na trupu. Njihova veličina varira, a broj se povećava sa godinama, posebno nakon 40-te.

Uticaj godina je značajan, jer mnogi ljudi počinju da ih primećuju nakon 30-te, uglavnom kao male tačke na trupu, rukama, ramenima, a kod žena i na grudima.

Povezanost sa zdravstvenim problemima: Kod pojave angioma koji izgledaju kao tačka sa krvnim sudovima koji se granaju, postoji moguća veza sa jetrenom bolešću, problemima cirkulacije ili hormonskom neravnotežom. Ovi se nazivaju paukovi angiomi i često se pojavljuju u detinjstvu ili tokom trudnoće.

Kada posetiti lekara: Ukoliko dođe do iznenadnih promena u veličini, obliku angioma ili ako počne da krvari, potrebno je konsultovati lekara. Tretman angioma uključuje elektrodesikaciju, primenu tečnog azota ili laser.

Sve ove metode daju dobre kozmetičke rezultate, ali se angiomi mogu ponoviti nakon tretmana. Prevencija uključuje zdrav način života i uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i zdravim mastima.

Oglasi - Advertisement