Naučna istraživanja otkrila su da osobe rođene u istom godišnjem dobu dijele mnoge zajedničke crte. Smena godišnjih doba utiče na razvoj bebe u stomaku, kao i nakon rođenja. Evo kako različita godišnja doba utiču na temperament i karakter:

Rođeni u proljeće
Osobe rođene u proljeće su poznate po visokom nivou optimizma. Svaki problem vide kao priliku za rast i razvoj. Ove osobe često imaju sreće u životu, što može biti povezano s njihovim optimizmom. Djeca rođena u aprilu su često kreativna i sklona umetnosti. Istraživanja pokazuju da su prirodne vođe i često zauzimaju liderske pozicije. Takođe, imaju najmanji rizik od alergija.

Rođeni u ljeto
Ljetnja djeca također imaju visok nivo optimizma, ali su ambicioznija od proljećnih vršnjaka. Međutim, skloni su naglim promjenama raspoloženja i egoizmu. Njihova intuicija je snažna, a unutrašnji sat precizan, lako se prilagođavaju promjenama vremena i temperature. Imaju vatreni temperament, vole zabavu i lako sklapaju prijateljstva. Međutim, postoji povišen rizik od problema s vidom i alergije na gluten.

Rođeni u jesen
Jesenski rođeni idu iz krajnosti u krajnost – mogu biti ravnodušni ili zaluđeni perfekcionisti. Iako se jesen smatra sivim dobom, ove osobe imaju najmanji rizik od depresije. Odlikuju ih sjajne kognitivne sposobnosti i često su najuspješniji u školi. Imaju izdržljivost i snagu, ali su skloniji astmi i alergijama na hranu. Osobe rođene između oktobra i decembra su najdugovječnije.

Rođeni u zimu
Zimska djeca pokazuju kreativnost i domišljatost od ranog djetinjstva. Oni su timski igrači, posebno oni rođeni u januaru. Autentični su i teže da se izdvoje. Smatra se da su najljubazniji ljudi rođeni u ovom periodu, a također su i najposlušniji. Imaju smisao za humor i vesele su prirode. Međutim, djeca zime imaju veći rizik od brzog rasta kortizola, što ih čini podložnijim stresu i problemima sa mentalnim zdravljem.

Vaše godišnje doba rođenja može imati značajan uticaj na vaš karakter, ličnost i zdravlje. Naučna istraživanja pružaju uvid u ove veze, ali važno je imati na umu da su individualne razlike velike i da mnogi faktori doprinose razvoju osobe.

Oglasi - Advertisement