Tijekom nedavnog posjeta glavnom gradu Hrvatske, Youtuber Slavictalks iz Pariza proveo je istraživanje koje je donijelo neočekivane rezultate. Naime, pitao je razne Zagrepčane postoji li neka država prema kojoj gaje animozitet. S obzirom na njegovo razumijevanje novije povijesti Balkana, predložio je Srbiju kao potencijalni odgovor za svakoga tko želi podijeliti svoja razmišljanja pred kamerom. Unatoč tome, odgovori koje je Slavictalks dobio nisu bili onakvi kakve je očekivao.

Dok je šetao užurbanim zagrebačkim ulicama, imao je naviku prilaziti i adolescentima i odraslima, raspitujući se najprije o njihovoj najomraženijoj naciji, a zatim o njihovom stavu prema Srbiji; konkretno, što su mislili o našoj naciji. Tijekom ovih sukoba, Slavictalksovi upiti dobili su uglavnom negativne odgovore u vezi s hrvatskim animozitetom prema Srbima, s jedinim izuzetkom jednog tinejdžera. Ipak, najpozitivniji odgovor dobio je od nedavno punoljetnog mladića koji mu je odgovorio tvrdnjom „Ne živi se u prošlosti.

Video pogledajte na linku ispod:

Do You Have Any COUNTRY You HATE ? | CROATIA 🇭🇷 – YouTube

Čak su i sami YouTuberi bili zatečeni neočekivanim odgovorima koji su proizašli iz kviza.
Prve osobe koje su izašle pred kameru bile su dvije Zagrepčanke. S osmijehom su primijetili da ne gaje nikakvu ogorčenost prema Srbiji. Dodatno, prenijeli su svoju težnju da jednog dana istraže našu naciju.

„Još nismo imali prilike da posetimo Srbiju, ali jedan od njih je govorio u ime obojice kada su izrazili želju da istražuju zemlju u budućnosti.

Govornik koji je uslijedio bio je mlađi muškarac koji je dijelio svoje uvjerenje da mržnja ne postoji, te je umjesto toga naglasio važnost promicanja ljubavi.

Prema njegovoj izjavi, hrvatski narod ne gaji nikakav animozitet ni prema jednom narodu. Unatoč prošlim nesuglasicama sa susjednim zemljama, one su prevazišle te sporove i sada su usredotočene na promicanje pozitivnosti. Gospodin je primijetio: “Vjerujem da Hrvati imaju ljubav prema svim narodima.

Dotični je tinejdžer uspješno isprovociran.
Policajac je zaustavio skupinu od tri tinejdžera, promatrajući ih dok su slušali dok je jedan član trojca odgovarao na njegove upite. Konkretno, policajac je postavio pitanje da li tinejdžer gaji animozitet prema nekim pojedincima ili grupama, a na iznenađenje svih prisutnih, tinejdžer je odgovorio „Srbija.

YouTuber se raspitao zašto tip odlazi kada je primijetio njihov odlazak.

Neizvjesno je je li odgovor mladića, koji se tijekom razgovora smješkao, neukusna šala ili ozbiljna izjava. Izjavio je: “Oni su pi***i. Napali su nas zbog prošlosti.

Iako su tinejdžerovi prijatelji tvrdili da ni prema kome ne gaje animozitet, adolescent koji je govorio o mržnji namjerno je još jednom spomenuo ime naše zemlje.

Moje nasljeđe se sastoji od srpske i druge nacionalnosti.
Nastavljajući put, naišao je na još jedan skup mladića u blizini spomenika banu Jelačiću. Jedan od adolescenata u grupi je rekao da ne gaji animozitet ni prema kome, dok je njegov suborac potvrdio da gaji antipatije prema BiH.

Izrazio je svoje omalovažavanje pojma Bosne i Hercegovine, a kao glavni razlog za to naveo je nepovoljan položaj Hrvata unutar njezinih granica.

YouTuber se raspitivao o tome što grupa misli o Srbiji. Pojedinci su bili primjetno pribraniji, pokazujući određenu razinu suzdržanosti i suzdržavajući se od upotrebe pogrdnog jezika.

Dok je hodao dalje, u mislima mu se motalo pitanje – je li to bila slučajnost ili je to bilo namjerno? Ponovno je naletio na istu trojku tinejdžera i postavio im isti upit. Na njegovo iznenađenje, jedan od njih je odgovorio na način koji ga je ostavio nelagodnim i stvorio opipljiv trenutak tišine.

Dok se Francuz udaljavao, jedan se mladić nasmijao i primijetio: “Ne gajim nikakav animozitet ni prema kome. Srbiji? Pa, ja sam ipak napola Srbin.

Stariju generaciju često se doživljava kao manje prihvaćajuću i više osuđujuću, dok je mlađa generacija poznata po svojoj zaboravnosti i nedostatku svijesti o prošlosti.

Tijekom intervjua, jedan sudionik je spomenuo da Srbi i Hrvati imaju zajednički jezik, kulturu i povijest. Zatim su razgovarali o svom osobnom interesu za posjet našoj zemlji.

Prema njegovim riječima, noćni život u Beogradu je fantastičan, iako to, priznaje, još nije doživio. Francuz je potvrdio ovu izjavu.

Oglasi - Advertisement