Heliko bakterija je mikrob koji lako inficira želudačno tkivo, izazivajući različite probleme, uključujući povećano lučenje želučane kiseline, gastritis, pa čak i čir, kako navodi portal Lepa & Srećna. Osim toga, postoji povećan rizik od karcinoma želuca kod osoba inficiranih H. pylori bakterijom, s četiri puta većom vjerovatnoćom pojave ove maligne bolesti.

Uprkos tome što je lečenje antibioticima ključno i traje do dve nedelje, a terapija protiv čira može trajati i duže od dva meseca, važno je istaći da pacijenti moraju nastaviti sa terapijom prema lekarskim uputstvima, čak i ako simptomi brzo nestanu.

Dodatna preventivna mera koju svako može uvesti u svoju ishranu je konzumacija brokolija. Prema istraživanju objavljenom na portalu Stil, pokazalo se da je dnevni unos od 70 grama brokolija dovoljan da smanji koncentraciju Heliko bakterije za 40 posto. Za najbolje rezultate, ovaj režim ishrane preporučuje se sprovoditi barem dva meseca.

Brokoli, bogat hranljivim materijama, pokazao se kao efikasan u borbi protiv ovog štetnog mikroba, pružajući prirodnu podršku u očuvanju zdravlja želuca i sprečavanju ozbiljnih stanja, uključujući rizik od karcinoma.

Oglasi - Advertisement