Kada je riječ o uzgoju kokoši i proizvodnji domaćih jaja, postoje jednostavni, ali efikasni trikovi koji mogu pomoći u povećanju broja jaja koja vaše kokoši nose.

Ključni Faktori za Veću Proizvodnju Jaja

  1. Pravilna Prehrana: Hranite kokoši mješavinom žitarica, povrća, školjki ili ljuski jaja. Dodajte i koštano brašno, riblje brašno i krečnjak. Ovi elementi su ključni za zdravu prehranu koja podstiče proizvodnju jaja.
  2. Higijena i Zdravlje: Održavajte čistoću i zdravlje vaših kokoši. Osigurajte im zdjele s mješavinom pijeska i drvenog pepela za kupanje, kako bi se riješile parazita.
  3. Raznolikost u Ishrani: Pilići trebaju raznovrsnu prehranu. Uključite pšenično zrno, koprivu, povrće poput kupusa, sveže tikvice, stočnu repu i krompir koji se pticama daje samo skuvan i zgnječen.
  4. Temperatura i Osvjetljenje: Održavajte temperaturu u rasponu od +4 do +8°C i osigurajte dovoljno svjetlosti, posebno tokom zimskih mjeseci.
  5. Hrana za Piliće Različitih Starosti: Hrana se prilagođava starosti pilića. Do 5 mjeseci starosti, akcenat je na proteinima i vitaminima. Nakon 5 mjeseci, kada počinju nositi jaja, povećajte sadržaj kalcija u njihovoj prehrani.

Hranjenje i Briga o Kokošima

  • Hrana za Kokoši: Uvijek im moraju biti dostupni koštano brašno, riblje brašno, isprani riječni pijesak i krečnjak.
  • Šetnje na Otvorenom: Omogućite kokošima šetnje na otvorenom kako bi pronašle crve i gusjenice.

Šta Ne Treba Davati Kokošima

  • Izbjegavajte hranu kao što su svježi kruh s kvascem, kisele supe, pokvareno meso, pelin, bijeli luk, sirovi pasulj, avokado, ljuske proklijalog krompira, kore od banane, praziluk, slatkiši, majonez i neoljušteni orasi.

Zaključak

Pravilnom prehranom, održavanjem higijene i zdravlja, te osiguravanjem optimalnih uvjeta, možete značajno povećati proizvodnju jaja u vašem kokošinjcu. Prilagodite ishranu potrebama vaših kokoši i uživajte u obilnijim i kvalitetnijim domaćim jajima.

Oglasi - Advertisement