Pojedinci s Balkana uspostavili su značajnu prisutnost u zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Amerika i Švedska, boraveći u inozemstvu. Ti se pojedinci često vraćaju u svoju domovinu na odmor, obično idući na više putovanja godišnje.

Ti pojedinci svoja sredstva izdvajaju za velebne rezidencije koje ostaju nenaseljene dok neumorno rade. Po povratku u svoju zemlju podrijetla, posjećuju članove svoje obitelji, samo da bi brzo nastavili svoj “alternativni život” i usvojili drugačije rutine. Nije neuobičajeno da neki od tih pojedinaca s vremenom postupno izgube tečnost svog materinjeg jezika.

Korisnik TikToka koji se zove “Teraziz Crnogorac” nedavno je skrenuo pažnju na zapažanje koje ga duboko muči – odnos prema gastarbajterima, a koje je podijelio sa svojim pratiteljima.

Upitao je: “Može li netko dati objašnjenje zašto gastarbajteri iz Njemačke ili možda drugih zemalja poput Slovenije, Amerike ili Kanade, posebno oni iz regija njemačkog govornog područja, nastavljaju govoriti njemački kada se vrate kući za praznike? To je jedini put kada dođu, a ipak se osjeća kao da vraćaju osjećaj odbačenosti.Čak i tijekom kratkih trenutaka koje provode kod kuće, odlučuju komunicirati na svom materinjem jeziku.
Među pristiglim komentarima neki su govorili da se radi o uobičajenom ponašanju, drugi su bili napisani na njemačkom jeziku, a bilo je i pojedinaca koji su držali do svog materinjeg jezika.

Među komentarima su i primjedbe poput “Nakon 8 godina provedenih u Sloveniji još uvijek teško govorim slovenski”, “Ima onih koji se prave da znaju, a zapravo ne znaju” i “Pitanje kompleksa je također spomenuti.

@terazijskicrnogorac

#terazijskicrnogorac #zatebe #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #serbia #srbija #balkanci #balkan #balkantiktok #balkantok #crnagora #montenegro #beograd #belgrade #njemacka #nemacka #slovenijatiktok #kanada #amerika #gastarbeiter #gastarbajteri #deutschland #furdich #vienna #österreich🇦🇹 #balkandijaspora #diasporatiktok #diaspora

♬ Criminal – Jala Brat & Buba Corelli & RAF Camora

Među brojnim objavama bilo je i nekoliko bezbrižnih, pri čemu je jedna korisnica mreže izrazila svoje negodovanje i cijeli sadržaj nazvala “odbojnim”.

Jedan je pojedinac u komentaru izrazio svoju znatiželju zašto je dijaspora izvor smetnji i zašto je važno kada netko dolazi ili odlazi. Autor videa je u odgovoru pojasnio da im ne smeta sama dijaspora, već ponašanje radnika migranata.

Oglasi - Advertisement