Borovnice su više od ukusnog voća; one su pravi mali paketići zdravlja. Zoran Jelenković, ekonomista i iskusni travar, ističe da su borovnice prirodni aspirin, efikasne u ublažavanju boli, razrjeđivanju krvi i sprječavanju upala. Njegovo tridesetogodišnje iskustvo u proučavanju ljekovitog bilja otkriva nam sve prednosti ove superhrane.

Sadržaj Borovnica
Borovnice su bogate nutritivnim tvarima koje imaju širok spektar zdravstvenih beneficija:

  • Plavi i ljubičasti pigmenti: Ovi pigmenti podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, štite mozak i usporavaju procese starenja.
  • Vitamini C, E, B2, B3: Vitamin B3 posebno doprinosi zdravlju digestivnog trakta, kože, nervnih ćelija i krvnih sudova te regulaciji holesterola.
  • Katehin: Ova tvar pomaže sagorijevanju masnoća, posebno na stomaku.
  • Kvercetin: Smanjuje rizik od alergija.
  • Minerali: Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum su takođe prisutni u borovnicama.

Čaj od Borovnica za Dijabetes
Čaj od borovnica je posebno koristan za dijabetičare. Zoran objašnjava da se čaj pravi od sušenih vrhova mladih grana borovnice, koje sadrže smolu. Sušenje traje 15 dana na promaji i u tamnom prostoru.

Suvšenje i Zamrzavanje Borovnica
Borovnice zadržavaju svoje zdravstvene prednosti i kada su sušene, pod uslovom da su sušene na temperaturi do 40 stepeni. Zamrznute borovnice također zadržavaju svoja korisna svojstva, pod uvjetom da nisu duboko zamrznute. Ovo ih čini zdravom opcijom čak i u desertima poput kolača i pita.

Zaključak
Borovnice su pravi prirodni lijek koji se može koristiti na različite načine, od svježih i sušenih plodova do čajeva. Njihova svojstva u liječenju različitih zdravstvenih stanja čine ih ne samo ukusnom, već i izuzetno korisnom namirnicom u svakodnevnoj prehrani.

Oglasi - Advertisement