Sremuš, poznat i kao divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, je nevjerojatno ljekovita biljka koja se pojavljuje rano u proljeće. Prema riječima narodnog travara Momčila Antonijevića, sremuš je idealan za regulaciju holesterola i održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ovaj članak istražuje ljekovita svojstva sremuša, načine njegove upotrebe i recepte za pripremu.

Ljekovita Svojstva Sremuša

 • Čišćenje Krvnih Sudova
  Nakon zimskog perioda, kada konzumiramo više masne hrane, sremuš se pojavljuje kao prirodni “spasitelj” za naše krvne sudove. Momčilo Antonijević ističe da redovita konzumacija sremuša pomaže u čišćenju krvnih sudova i podržava normalno funkcioniranje srca. Da bi se postigao maksimalni učinak, preporučuje se svakodnevno konzumiranje sremuša u kontinuitetu od dvije sedmice.
 • Antibakterijska i Antifungalna Svojstva
  Sremuš ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva zahvaljujući sumpornim jedinjenjima koja sadrži. Ova jedinjenja djeluju protiv različitih bakterija i gljivica, uključujući virus gripe. Osim toga, sremuš sadrži prebiotike, koji su hrana za korisne bakterije u našem organizmu, čime pomaže u borbi protiv sistemskih gljivičnih infekcija, kao što je kandidijaza.
 • Antivirusno Djelovanje
  Dokazano je da sremuš ima antivirusno djelovanje, posebno protiv virusa gripe i drugih virusa. Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu postati rezistentne, što ga čini izuzetno učinkovitim prirodnim lijekom.

Kako se Koristi Sremuš
Svježa Konzumacija
Najbolji način da iskoristite ljekovita svojstva sremuša je konzumacija svježih listova. Sremuš se ne može sušiti niti konzervirati jer gubi svoja ljekovita svojstva, osim ako se ne napravi tinktura. Preporučuje se da sremuš što manje sjeckate kako bi zadržao svoje korisne sastojke.

Priprema u Jelu
Sremuš se može koristiti na razne načine u kuhinji. Možete ga pržiti s jajima, dodavati u proju sa sirom ili mijesiti hljeb s sremušom. Ipak, ukoliko ga koristite za čišćenje kardiovaskularnog sistema, najbolje je konzumirati ga svježeg.

Narodni travar Momčilo Antonijević preporučuje jednostavan i zdrav recept za salatu od sremuša:

Isjeckajte jednu vezu sremuša na krupnije komade. Dodajte malo soli i kiselo mlijeko, po mogućnosti ovčije. Umjesto ulja, dodajte mješavinu mljevenih sjemenki, poput sirove bundeve i suncokreta.

Tinktura od Sremuša
Sastojci:

 • 100 grama svježih listova sremuša
 • 300 mililitara 70% alkohola

Priprema:
Operite i isjeckajte listove sremuša. Stavite ih u čistu teglu i prelijte alkoholom.
Dobro zatvorite teglu, promućkajte i ostavite na tamnom i hladnom mjestu dvije sedmice, uz povremeno mućkanje. Nakon dvije sedmice, procijedite tekućinu i ostavite da se izbistri. Odlijte tekućinu pažljivo od eventualnog taloga i sipajte je u čiste staklene bočice. Pijte tri puta dnevno po 15 kapi tinkture razmućenih u mlakom čaju od lanenog sjemena. Ova tinktura pomaže u čišćenju krvnih sudova, smanjenju holesterola i regulaciji visokog krvnog pritiska, te preventivno djeluje protiv srčanog i moždanog udara.

Sremuš je izvanredna biljka s mnogim ljekovitim svojstvima koja podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, djeluju antibakterijski, antifungalno i antivirusno. Redovita konzumacija svježeg sremuša ili upotreba tinkture može značajno poboljšati vaše zdravlje. Isprobajte ove prirodne recepte i podijelite svoje iskustvo s drugima kako bi i oni mogli iskoristiti blagodati ove nevjerojatne biljke.

Oglasi - Advertisement