Akne na tjemenu postaju sve češći problem koji ne bi trebalo zanemariti. Osim na tipičnim mjestima poput lica, dekoltea, stražnjice i leđa, akne se mogu pojaviti i na glavi. Ovi prištići, različiti od folikulitisa – bakterijske infekcije folikula dlake, zahtijevaju posebnu pažnju i tretman.

Što uzrokuje akne na tjemenu?

Anabel Kingsley, stručnjakinja za kosu, objašnjava da se akne na tjemenu formiraju kada sebum, mrtve stanice kože ili bakterije blokiraju folikulu dlake, što rezultira upalom. “Budući da je vlasište prepuno lojnih žlijezda, pojava ponekog prištića nije rijetkost. Međutim, ako primijetite njihovu učestalost, bol ili upalu, potražite savjet liječnika ili trihologa,” savjetuje Kingsley. Agresivni šamponi i uljne baze u proizvodima za stiliziranje kose mogu biti jedan od uzročnika ovog problema.

Dodatni faktori koji pridonose problemu

Upotreba uljnih proizvoda: Primjerice, kokosovo ulje, iako hranjivo, može biti preteško za neke tipove kože, začepljujući pore i uzrokujući upale.
Hormonske promjene: Promjene u hormonima, poput onih tijekom menstruacije, mogu uzrokovati povećanje proizvodnje sebuma i time povećati rizik od začepljenja pora.
PCOS sindrom: Sindrom policističnih jajnika dovodi do povećanja androgenih hormona, što može povećati proizvodnju sebuma i uzrokovati akne.
Nemarnost u njezi kose i vlasišta: Nedovoljno često pranje kose ili neadekvatna njega mogu doprinijeti nakupljanju sebuma i nečistoća.

Kako se boriti protiv akni na vlasištu?

Nemojte ih istiskivati: Kao i kod akni na licu, istiskivanje prištića na vlasištu može dovesti do ožiljaka i spriječiti rast nove kose.
Izbjegavajte mirisne proizvode: Posebno one koji se nanose blizu korijena kose.
Nježno češljajte kosu: Da biste izbjegli iritaciju prištića.
Redovita higijena vlasišta: Korištenje nježnog šampona s aktivnim sastojcima poput vještičje lijeske i salicilne kiseline može pomoći u borbi protiv akni.
Ova savjeti mogu vam pomoći u očuvanju zdravlja vlasišta i sprječavanju nastanka akni na tjemenu.

Oglasi - Advertisement