Oglasi - Advertisement

 

Oglasi - Advertisement

Na platou Meokrnje, situacija koja bi se u drugim okolnostima mogla pretvoriti u neprijatnost, pokazala je ljudsku solidarnost i poštovanje, uprkos tome što su predstavnici srpske i bošnjačke zajednice došli istovremeno da odaju počast svojim stradalim sunarodnjacima. Ova priča, koju prenosi Savanović, jedan od prisutnih na parastosu za srpske borce, jasno pokazuje da dijalog i međusobno poštovanje mogu prevladati svaku nesigurnost ili nelagodu.

Savanović, organizator parastosa, naglašava da je sedam dana unaprijed prijavio taj događaj policiji, ne znajući da će istog dana i bošnjačke porodice i veterani doći na plato Meokrnje kako bi odali počast svojim stradalima. On navodi da su Srbi stigli u zakazano vrijeme, ali su zatekli grupu od oko 150 Bošnjaka, među kojima su bili veterani i članovi porodica stradalih. Prisustvo policije bilo je evidentno, ali, kako Savanović naglašava, nije bilo potrebe za intervencijom, jer su obje strane pokazale visok nivo poštovanja i uzdržanosti.

„Nije bilo provokacija, niti su oni došli kako bi spriječili parastos“, kaže Savanović, naglašavajući kako je odmah po dolasku uspostavio kontakt s bošnjačkim predstavnicima, što je bio prvi korak ka izbjegavanju nesporazuma. Njihov lider, s kojim je Savanović razgovarao, dao je riječ da niko neće ometati parastos, te je grupa Bošnjaka ustupila prostor Srbima kako bi održali pomen ispod Doma, gdje su i prethodnih godina činili isto. Hodža, koji je bio prisutan, također je ponudio da se pomjeri ukoliko bi njegova blizina smetala srpskom obredu, što je Savanović odbio, jer nije osjećao nelagodu zbog njegovog prisustva.

 

 

Parastos je prošao bez ikakvih incidenata, a Bošnjaci su, kako navodi Savanović, strpljivo čekali da Srbi završe svoj obred, nakon čega su oni održali svoj pomen za bošnjačke stradalnike. Ova situacija, iako delikatna, prošla je u znaku poštovanja i dostojanstva s obje strane.

Nažalost, neki mediji su izvještavali o ovom događaju na senzacionalistički način, prikazujući ga kao pokušaj ometanja parastosa ili ekstremističko ponašanje s bošnjačke strane. Savanović i Čedo Tepić, predsjednik Komisije za informisanje Boračke organizacije Kotor Varoš, odlučno su demantovali takve tvrdnje. „Istina je da Bošnjaci nisu napravili ništa neljudsko i ničim nisu narušili dostojanstvo molitve i pomena našim poginulim“, rekao je Tepić, dodajući da su obje strane pokazale visok nivo poštovanja.

Ova priča nije samo primjer kako se dostojanstvo može očuvati u teškim situacijama, već i kako zajednički dijalog i razumijevanje mogu biti ključ za prevazilaženje podjela. Uprkos teškoj prošlosti i bolnim sjećanjima, Savanović i bošnjački predstavnici pokazali su da je moguće naći zajednički jezik i osigurati da se oba naroda prisjete svojih stradalih bez sukoba ili neprijateljstva.

Oglasi - Advertisement