Oglasi - Advertisement

Zdravko Čolić, rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu, odrastao je na Grbavici i u mladosti se više zanimao za sport nego za muziku. Njegov prvi sportski korak bio je u fudbalskom klubu “Željezničar”, gdje je bio golman u juniorskoj ekipi. Međutim, ubrzo je shvatio da ga atletika više privlači, pa se prebacio na taj sport. Na jednom takmičenju postigao je značajan rezultat, osvojivši drugo mjesto odmah iza tadašnje atletske zvijezde Nenada Stekića. Unatoč ovom uspjehu, Zdravko nije uspio postići veće sportske rezultate, što je možda bila prekretnica u njegovom životu, jer se sve više okretao umjetnosti i muzici.

Oglasi - Advertisement

Zdravko je već od malih nogu pokazivao talent za recitaciju i često je učestvovao u školskim priredbama. Njegova sposobnost da izrazi emocije kroz riječi bila je zapažena, što je prirodno dovelo do njegovog interesovanja za glumu. Primljen je u Pionirsko pozorište, gdje je igrao u poznatim predstavama kao što su “Dječaci Pavlove ulice” i “Kekec i Mojca”. U tom periodu, iako mu muzika još nije bila glavni fokus, počeo je učiti gitaru i pohađati muzičku školu. Njegovi roditelji su se dvoumili između toga da li da ga usmjere ka gitari ili harmonici, ali mali Zdravko je odlučno izabrao gitaru, pa su roditelji na kraju kupili instrument koji je on želio.

 

 

U ranim godinama, Zdravko nije bio sam na svom muzičkom putu. Sa prijateljem Bracom Isovićem, formirao je muzički duo poznat kao “Čola i Isa sa Grbavice”. Ovaj dvojac često je svirao za prijatelje i društvo u parku, što im je donijelo lokalnu popularnost. Taj bezbrižan period djetinjstva i mladosti na Grbavici bio je obilježen ne samo muzičkim nastupima, već i druženjem, igrom i sazrijevanjem. Muzika je u početku bila samo hobi, ali kako je vrijeme odmicalo, Zdravkov talenat je postajao sve očigledniji, što će ga kasnije odvesti na put do profesionalne karijere.

Iako je u djetinjstvu bio sklon raznim umjetničkim formama – od glume do recitacije – muzika je ipak zauzela posebno mjesto u njegovom srcu. Njegov interes za gitaru, kombinovan s talentom za pjevanje, polako je oblikovao njegov budući put. Tako je iz hobija i zabave sa prijateljima u parku Zdravko Čolić postao jedan od najvećih muzičkih talenata bivše Jugoslavije. Taj početni period njegovog života na Grbavici, okružen prijateljima i jednostavnom svakodnevicom, ostao je važan temelj na kojem će kasnije izgraditi svoju zvjezdanu karijeru.

Oglasi - Advertisement