Oglasi - Advertisement

Mitar, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske i ratni vojni invalid, podijelio je svoje ogorčenje ne samo ratom u Bosni i Hercegovini, već i konstantnim podjelama i mržnjom koja i dalje vlada u društvu. Njegova priča je više od ličnog iskustva, jer nosi sa sobom poruku koja ima širu važnost za sve ljude u regionu. U trenutku kada mnogi još uvijek žive u sjeni prošlih sukoba, Mitar se javlja kao glas razuma, pozivajući na prekid nacionalnih, vjerskih i etničkih podjela koje, kako ističe, vode samo u propast.

Oglasi - Advertisement

Njegova poruka jasno izražava frustraciju zbog uloge koju i dalje igraju politički i vjerski lideri, te strani uticaji, koji često koriste podjele među narodima za svoje ciljeve. Mitar smatra da su “veliki Srbi”, “veliki Muslimani” (Bošnjaci) i “veliki Hrvati” svi dio istog problema. Naglašava da takve krajnosti ne donose nikakvo rješenje, već samo dodatno podgrijavaju sukobe i usporavaju pomirenje. U vremenu kada je Bosna i Hercegovina suočena s mnogim unutrašnjim i vanjskim izazovima, Mitarov apel dolazi kao važan podsjetnik da ekstremizam, bez obzira na kojem se nivou pojavljivao, uvijek donosi samo patnju.

Njegova ogorčenost ratom i mržnjom nije samo posljedica fizičkih i emocionalnih rana koje je pretrpio, već i dubokog razočarenja zbog neprekidnog ciklusa netrpeljivosti. Mitar otvoreno kritikuje sve one koji svojim djelovanjem doprinose daljnjem produbljivanju podjela, pozivajući na zajedničku odgovornost za mir. On poziva strane faktore, ali i susjedne zemlje, da prestanu sa miješanjem u odnose između tri konstitutivna naroda u BiH. Njegova poruka je jednostavna, ali snažna: vrijeme je da narodi Bosne i Hercegovine preuzmu sudbinu u svoje ruke, bez miješanja spolja i bez daljnjih podjela po nacionalnim, vjerskim i političkim osnovama.

Prenosimo njegovu poruku u cijelosti:

„Dosta je više tih ‘velikih’ Srba, Bošnjaka, Hrvata… Ta veličina samo vodi u propast, jer umjesto da se borimo za zajednički mir i suživot, mi se stalno vraćamo u prošlost, stalno tražimo neprijatelje tamo gdje ih više ne bi trebalo biti. Ponekad mi se čini kao da nikad nećemo izaći iz tog začaranog kruga mržnje. Razočaran sam i ogorčen, jer znam koliko smo svi patili i koliko smo izgubili, a ipak se nastavljamo vrtjeti u krugu. Ja sam ratni vojni invalid i znam što znači rat, znam što znači bol i mržnja. Ali ja ne želim više rat, ne želim mržnju, i siguran sam da većina običnih ljudi, Srba, Bošnjaka i Hrvata, misli isto. Vrijeme je da svi mi, obični ljudi, dignemo glas protiv podjela i mržnje, protiv onih koji nas pokušavaju uvjeriti da smo svi neprijatelji. Treba nam mir, stabilnost, i zajednički rad na boljoj budućnosti.

 

 

Pozivam strane faktore, ali i one iz susjednih zemalja, da prestanu sa direktnim miješanjem u odnose među narodima Bosne i Hercegovine. Nama nije potrebna njihova podjela i uticaj koji samo dolijeva ulje na vatru. Mi smo ti koji moramo naći put ka pomirenju, mi smo ti koji moramo graditi budućnost za našu djecu. Dosta je rata, dosta je podjela, vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da gradimo mir. Mi možemo i moramo živjeti zajedno, jer druge opcije nema. Dosta je više ‘velikih’ Srba, ‘velikih’ Bošnjaka, ‘velikih’ Hrvata, svi smo mi ljudi, svi želimo isto – mir, sigurnost i dostojanstven život.”

Ova poruka jasno naglašava da obični ljudi, poput Mitra, prepoznaju destruktivnost podjela i pozivaju na zajedničko djelovanje za mir i suživot. Njegove riječi su poziv na prekid mržnje, na razumijevanje i međusobno poštovanje, koje su ključne za izgradnju stabilne budućnosti u Bosni i Hercegovini. Njegov apel je apel svih onih koji su umorni od sukoba i žele novi put, put mira i zajedništva.

Oglasi - Advertisement